I jezerce i alpinetum

U bašti se može naći mesta za mnoštvo sadržaja, važno je samo da ih skladno organizujete i vizuelno odvojite.

I jezerce i alpinetum Foto: Shutterstock

Poštovana redakcijo,

Pre svega želimo da vas pohvalimo, jer to i zaslužujete. Časopis vam je izuzetan. Samo tako nastavite.

Naše dvorište je na neravnom terenu na čijem je kraju kuća. Oko kuće je travnjak i nešto malo voća koje nam nije ograničavajući faktor. Levo i desno od dvorišta su komšijski voćnjaci, a iza kuće su potporni zid i polje. Na samom ulasku u dvorište (levo) nalazi se garaža koja je otvorena sa tri strane i gde bismo voleli da posadimo ruže puzavice. Dvorište je ograđeno i na početku bismo voleli neko cveće, ogradu ili rastinje. Prvi deo dvorišta je ravan, drugi malo nagnut, a oko same kuće je ravno. Kuća je oivičena velikom pokrivenom terasom. Gde i od kog materijala postaviti staze od ulaska u dvorište do ulaska u kuću? Kako i gde osmisliti jezerce ili fontanu? Kako osvetliti dvorište? Šta uraditi sa delom "male bašte" koji je ispod garaže uz levu ogradu dvorišta?

Voleli bismo da tu napravimo malu drvenu kućicu sa stolom i klupama, kutak za roštilj, pečenjaru i sl. Gde da napravimo alpinetum? Koje cveće posaditi oko kuće tako da se cvetanje od prvih prolećnih dana nastavi do kasne jeseni? Molimo vas za stručno mišljenje i savet.

Mnogo pozdrava od Radojke i Zorana Binića iz Vrnjačke Banje

 

Draga porodice Binić,

Moram da priznam da je Vaše okruženje bilo jedno od najkomplikovanijih za rešenje, koje sam dobila da uredim. Imali ste zaista dosta zahteva, ali, moram da priznam, konkretnih. Pokušala sam da Vam na sve odgovorim, naravno, na način koji se meni najviše dopadao, a nadam se da će se dopasti i Vama.

Prvo moram da Vam kažem da sam zadržala voćnjak, jer je kompaktan, a može se odvojiti od ostalog dela, što sam i učinila, koristeći visoko zimzeleno i listopadno šiblje (vatreni trn i sibirski dren). Zatim, denivelaciju sam rešila sa nekoliko stepenika (staza), ali između ta dva nivoa morate posaditi poleglo šiblje, staviti poneki kamen (kao na crtežu) kako biste sprečili eroziju.

Kod garaže sam vam predložila ruže puzavice i parkovske ruže, kako bi Vam ulaz bio reprezentativan. Želeli ste alpinetum i on Vam je predviđen u jednom delu, a tamo gde su Vam mala pekara i roštilj, oivičeni zidom sa puzavicom, predlažem Vam da se odmarate ispod nastrešnice.

U neposrednoj blizini bazena, koji je komunikaciono dostupan sa svih strana, predviđena je površina sa vrbom i lukovičastim cvećem.  

Na pitanja odgovara: dipl. pejz. arh. Dragana Tucović-Baranac

 

Legenda:

Četinarsko drveće:
1. Picea pungens "glauca" (srebrna smrča) 2. Picea omorica (omorika) 3. Thuja occidentalis "columna" 4. Juniperus squarocket

 

Lišćarsko drveće:
5. Prunus pissardii "atropurpurea" (crvenolisna šljiva) 6. Betula alba (breza) 7. Salix alba (vrba)

Zimzeleno šiblje:
8. Prunus laurocerasus (lovor višnja) 9. Piracantha coccinea (vatreni trn)

Listopadno šiblje:
10. Berberis thumbergii "atropurpurea" 11. Hibiscus syriacus 12. Cornus alba "Sibirica"

Četinarsko šiblje:

13. Juniperus horizontalis Puzavice: 14. Hedera helix (variegata)

Skraćenice: R. - Ruže (puzavice i parkovske), P. - Perene, S.C. - Sezonsko cveće.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta