Vatreni trn za intimnu baštu

Kombinujte ovo šiblje sa piramidalnim juniperusom i dobićete atraktivnu ogradu koja ostaje efektna tokom cele godine.

Vatreni trn za intimnu baštu Foto: Shutterstock

Poštovana Dragana Tucović Baranac,

Zima će uskoro proći i stići će proleće, a moja porodica i ja imamo veliki problem. Živim i radim u Rači, 35 km od Kragujevca. Prošle godine sam završio porodičnu kuću udaljenu 2 km od Rače, i sada treba pretvoriti dvorište u lepu baštu. Zato Vas molim za neophodnu stručnu pomoć i savete, na čemu Vam odmah zahvaljujem.

Šaljem Vam skicu dvorišta. Volim zelenilo, mir i privatnost. Želeo bih da od dvorišta napravim baštu, raj za oči i dušu. Volim drveće, šiblje i cveće. Dolazi u obzir i fontanica ili malo jezero. Takođe Vas molim da mi kažete gde najbliže mogu kupiti sve što je potrebno za baštu i približ ne cene biljka.

Velike pohvale za sve Vas koji nam dajete stručne savete. Puno Vas pozdravljam i želim mnogo uspeha u radu.

S poštovanjem, prof. Radojević Tomislav, Rača


Dragi gospodine Radojeviću,

Najlepše Vam se zahvaljujem na svim lepim rečima koje ste mi uputili i veoma mi je drago što Vam se tako dopada moj rad i rešenja koja dajem. Ali moram i ja Vas da pohvalim, jer ste mi poslali veoma lepo i čitko nacrtanu skicu, a i želje koje imate, kad je uređenja Vaše okućnice u pitanju, jasne su i precizne. Ja sam se zaista potrudila, kao i kod drugih čitalaca koji to od mene očekuju, da Vam po meri dam najbolje rešenje.

Oko kuće predlažem ogradu od vatrenog trna u kombinaciji sa piramidalnim juniperusom. Takva živa ograda izgleda veoma efektno tokom cele godine. Pored terase Vam predlažem da postavite pergolu, koju bi prekrivala puzavica, jer tu leti možete obedovati i provoditi vreme sa prijateljima.

Međutim, prostor za odmor sa nastrešnicom i biljni bazenčić udaljila sam od kuće, ali sam zato omogućila da dvema stazicama dođete do njega. Sa jedne strane, kada ručate ispod pergole, možete doći do tog prostora, a možda Vam je odmor odmah potreban pa želite prvo da se odmorite, a zatim dođete do kuće, što možete učiniti stazicom od samog ulaza.

Pored biljnog bazenčića nalaze se lukovice i tri vrbe, a pored staza kombinacija sezonskog cveća i perena, po Vašem izboru. Sve vrste koje sam Vam predložila, kao i većini naših čitalaca, mogu se naći gotovo u svakom rasadniku u Srbiji.

Na pitanja odgovara: dipl. pejz. arh. Dragana Tucović–Baranac

Legenda:

Lišćarsko drveće:
1. Prunus pissardii "atropurpurea"; 2. Betula alba (breza); 3. Tilia argentea (srebrnolisna lipa); 4. Salix alba (vrba).

Četinarsko drveće:
5. Picea omorica (omorika); 6. Abies concolor; (dugoigličasta jela); 7. Juniperus squarocket.

Zimzeleno šiblje:
8. Piracantha coccinea (vatreni trn); 9. Prunus laurocerasus; (lovor višnja).

Listopadno šiblje:
10. Cornus alba "sibirica"; (sibirski dren); 11. Berberis thumbergii "atropurpurea"; 12. Forsythia europaea (forzicija); 13.Lukovičasto cveće; 14. Sezonsko cveće i perene i 15. Puzavica (Lonicera sp.).
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta