BAŠTENSKA KALA ULEPŠAVA SVAKI VRT: elegantni beli cvet i ukrasne crvene bobice su ukras za vaše dvorište (FOTO)

Prelepe bobice i cvet sličan cvetu kale se sjajno uklapaju sa hostama i ljubičastim listovima bergenije.

BAŠTENSKA KALA ULEPŠAVA SVAKI VRT: elegantni beli cvet i ukrasne crvene bobice su ukras za vaše dvorište (FOTO) Foto: Shutterstock

Višegodišnja lukovičasta baštenska biljka Arum italicum je poznata po nazivu baštenska kala, zbog cveta nalik kali, kao i nazivima aronov štap, beli kozlac i italijanski arum. Gaji se u vrtu kao baštenska biljka zbog svojih spektakularnih listova i sjajnih crvenih bobica. Izgleda lepo kada se kombinuje sa hostom i sa velikim okruglim ljubičastim listovima bergenije.

PROČITAJTE JOŠ: Ukrasna ljubičasta detelina: očaravajuća biljka koja donosi sreću i lepotu

Arum italicum pripada rodu biljaka Arum. Ime roda potiče od grčkog imena aron za otrovne biljke, a ime vrste italicum povezano je se epitetom Italija.

Baštenska kala može da poraste u visinu od 30 do 50 santimetara. Listovi su veliki, kopljasti tamnozeleni sa izraženom svetlom nervaturom. U kasnu jesen pojavljuju se sjajni listovi koji ostaju cele zime.

PROČITAJTE JOŠ: Hosta purpurnog srca

Baštenska kala cveta u aprilu i maju. Cvetovi su mali, beli, slični kali, a samo sa kratkom stabljikom u sredini biljke. Posle precvetavanja na istoj cvetnoj dršci iz precvetalog cveta ostaju bobice u zelenoj boji koja postepeno prelazi u narandžasto-crvenu boju i mogu trajati sve dok se listovi ne jave ponovo u jesen.

Svi delovi baštenske kale su jako otrovni i zato se ne sme saditi u blizini povrća ili mesta gde se deca igraju.

Tekst: Stefan Tanasijević

Izvor: Artnit
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta