EVO KAKO DA NAPRAVITE CVETNU OAZU OD VAŠEG VRTA ZA SAMO 200 DINARA: evo koje cveće da izaberete za sunčane a koje sa senovite položaje

Mnoge cvetnice traže prihranu, zato pripremite od ljuski jajeta, koprive i ostalih organskih materija sredstvo za prihranjivanje da bi vaša bašta lepo cvetala.

EVO KAKO DA NAPRAVITE CVETNU OAZU OD VAŠEG VRTA ZA SAMO 200 DINARA: evo koje cveće da izaberete za sunčane a koje sa senovite položaje Foto: Profimedia

Većina baštovana već od avgusta počinje da sakuplja seme cveća za narednu sezonu, ali i oni koji to nisu uradili sada mogu da za malu sumu novca kupe jeftine kesice semena. Seme se bira prema položaju vrta ili terase, pa tako oni koji imaju vrt koji je tokom većeg dela dana osunčan treba da se opredele za surfinije, petunije, lavandu, prkos i biljke koje vole vrelinu. Vrt u senci će biti uvek lep sa lepim jovom, begonijom, fuksijom, šarolisnom koprivom... Takođe, vrt će biti lepši ukoliko je cveće različitih visina, dok u prozorskim sanducima mogu da se gaje samo biljke visine do 30 centimetara.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da napravite prirodno đubrivo za biljke od kore banane

Bašta je jednostavnija za gajenje cveća, jer čim prestane opasnost od mrazeva, dovoljno je pored staze prekopati zemlju i napraviti malu brazdu, pa ravnomerno sejati prvo nisko cveće. Visoke cvetnice najlepše izgledaju ispod prozora, uz ogradu ili uza zid, oko drveća i ispred žbunova. Seme treba pokriti tankim slojem humusa i zaliti ga vodom. Seme će vrlo brzo proklijati i, ukoliko je dobro posejano, neće biti potrebe da se razređuje ili "popunjavaju rupe".

Terasa zahteva više pažnje, a prvi korak je da se, na primer, u kutiju od stiropora sipa sloj kupljenog humusa. U njega se seje seme i potom se redovno prska vodom. Kada biljka proklija i dostigne visinu od desetak centimetara, može da se rasađuje. Staru saksijsku zemlju ne treba baciti, već prekopati, izbaciti korenje starog cveća i ujedno proveriti da li ima larvi, glista i sitnih buba. Ukoliko je sve u redu, staru zemlju treba pomešati s humusom i u nju posaditi rasad. Rasada iz kesica bi trebalo da bude više nego dovoljno za jednu terasu, pa ukoliko i, recimo, komšinica voli cveće, biljke mogu da se razmenjuju.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA VAŠE SURFINIJE CVETAJU CELOG LETA: ovo morate dodati u petunije da bi ste imali rascvetale žardinjere (NEGA, ZALIVANJE I PRIHRANA + FOTO GALERIJA)

Mnoge cvetnice traže prihranu, pa ukoliko ne napreduju lepo, obično je "glad" razlog zašto su biljke mršave i bez cvetova. Da bi se to predupredilo, treba pripremati vodu za zalivanje i nekoliko dana naizmenično u njoj držati ljuske od jaja i sipati ostatke mleka i ostale organske materije i minerale. Kada se pojave koprive, i njih treba umočiti u vodu za zalivanje, jer će nahraniti cvetnice gvožđem.

Tekst: A. Mikata

Izvor: Novosti

 

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta