KAKO SREDITI VRT ILI TERASU: 6 grešaka koje mogu da upropaste i najlepše dvorište

Glavni saveti o o izboru biljaka, dekoraciji, popločavanju staza, rasveti...

KAKO SREDITI VRT ILI TERASU: 6 grešaka koje mogu da upropaste i najlepše dvorište Foto: Profimedia

Kao i kad uređujemo kuću, tako nam se i kod sređivanja dvorišta ili balkona može potkrasti neka greška zbog koje naš prostor neće izgledati najbolje ili biti funkcionalan. Zato o svemu treba voditi računa, a evo koje greške najčešće pravimo kada opremamo baštu ili terasu.

PROČITAJTE JOŠ: 7 cvetnih višegodišnjih biljaka koje će cvetati celog leta u vašoj bašti

VRTNA DEKORACIJA

Možda su vam baštenski patuljci prirasli srcu, ali sigurno znate da su oni bili popularni još pre dvadesetak godina. Zato je vreme da ih sklonite iz vrta i nabavite ili napravite nove ukrase koji će vam ulepšati dvorište. Patuljke sačuvajte, možda opet uđu u modu.

LOŠA RASVETA

Često se dešava da kada opremamo stan loše odaberemo i isplaniramo rasvetu koja ističe pogrešne delove našeg stana, a one vredne pažnje ostavlja u mraku. Rasveta u vrtovima i na balkonima jednako je važna, pogotovo ako volite da boraviti na otvorenom do dugo u noć. Izboru dvorišnih rasvetnih tela najčešće se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo su ona najbolji način da napravite prijatnu atmosferu.

POPLOČAVANjE STAZA

Kvalitet pločica koje koristite za baštenske staze, terasu i druge spoljašnje prostore veoma je važan. Najbolje pločice za terase i balkone izrađene su od betona ili prirodnog kamena, debljine su oko pet santimetara i grublje su površine da bi sprečile klizanje. Izbegavajte da sami postavljate ove pločice sem ako baš niste stručnjak, jer će majstor u obzir uzeti i sve probleme koji mogu da se pojave na terenu, poput strmina ili klizišta.

GOMILANjE STVARI

Nije dobro da u prostor samo dodajemo nove predmete a da se pritom nismo rešili starih komada nameštaja koji su već odavno „odradili svoje“ ali nam je žao da ih bacimo. Tako dvorište ili balkon možemo da pretvorimo u skladište umesto u prostor u kojem ćemo se osećati lepo i nesputano. Previše stvari neće izgledati lepo ni u najvećem dvorištu ili na terasi.

POPUSTI MAME

Popusti nas mame na svakom koraku, a u vrtnim centrima naročito. Pokušajte da odolite i da ne kupujete nešto samo zato što je na popustu jer to ne znači ni da vam treba, niti da je to kvalitet koji će potrajati. Dobro razmislite da li vam je nešto neophodno i kupite stvar na popustu samo ukoliko je u pitanju kvalitetna baštenska stolica ili ljuljaška jer ćete se pokajati kada već za koji mesec budu izgledali otrcano ili se polome.

PROČITAJTE JOŠ: Ideja za uređenje unutrašnjeg dvorišta: baštenska soba sa lejama u bojama duge (FOTO GALERIJA)

RASPORED STABALA

U trenutku kada odlučite da je došlo pravo vreme za novo drvo u dvorištu, razmišljajte dugoročno i u skladu s tim birajte šta ćete i gde da posadite. Pojedino drveće izrašće veoma veliko, imaće široke krošnje, ali i korenje koje može da napravi probleme, raširi se pod temelje kuće ili „pređe“ u komšijsko dvorište. Drveće nemojte birati samo po lepoti ili zato što ga svi imaju u dvorištu, a ukoliko o tome ne znate mnogo pitajte stručnjake ili se o karakteristikama drveta informišite na internetu.

Tekst: V.N.

Izvor: Večernje novine 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta