Kako da uredite baštu oko seoske kuće: romantičan kutak za celu porodicu

Veliko dvorište ispred kuće nekada je služilo za dečije igre,a sada porodica želi da od njega napravi oazu za uživanje i odmaranje. Pročitajte šta im je pejzažni arhitetkta savetovao...

Kako da uredite baštu oko seoske kuće: romantičan kutak za celu porodicu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Potreba porodice za promenom izgleda bašte sasvim je razumljiva, pogotovo ako je vlasnici dugo imaju, još od kada su im deca bila mala.

Tada je najvažnija bila bezbednost dece, uslovi za bezbrižnu. Odrastanjem dece potrebe se menjaju i zato prvi predlog pejzažnog rešenja ima ovakav izgled. Postojeći špalir šljiva uz ogradu, kao i veliko i lepo stablo trešnje, svakako moraju ostati, jer se odrasla, zdrava stabla, po pravilu nikada ne uklanjaju već se rešenje prilagođava njima. Dakle, pravo mesto za odmor i uživanje postaje hlad postojeće trešnje.

Više: najlepši baštenski aranžmani na točkovima

Ispod nje je formiran kružni plato od prirodnog kamena do koga se dolazi kamenim pločama utisnutim u travnjak. Na platou je lepa i udobna garnitura od pruća. Purpurni zvončići su okolo, u prvom redu, gusto posađeni, ali prvi susret je sa prelepom krembelom metličastom hortenzijom. Tu je i bela lizimahija, digitalis, ali i šumski zvončići.

Ova prilično velika rondela je bogata biljkama koje su gusto posađene. Tu je i ružičasta astronacija, divan šib oštrozube spiree ili suručice, crno-crveni ukrasni slez koji se naslanja na deo gde su naslagana drva. Kao što se vidi, taj elemenat vrta u kome se nalazi kompost i pored njega gotovo ukrasno složena drva, deluje veoma šarmantno.

Polukružna rondela se završava izuzetno lepom belom ružom puzavicom pored obeliska, a na kraju slaganih drva je posa en purpurni žbunasti klematis. Na ovako uređenoj površini, ukoliko bi se ostavio samo travnjak, izgubila bi se dinamika i potrebna ravnoteža.

Zato je postavljena mala kružna rondela, uokvirena dekorativnom pecenom ciglom koja je sama za sebe vrlo zanimljiva. Korišćene su iste biljke kao i u ostalom delu vrta kako bi stilski i kompoziciono bile dobro uklopljene. U središnjem delu je crno-crveni ukrasni slez, buduci da je najviši.

Oko njega je bela lizimahija koja je znatno niža, i na kraju najniža astranacija. U ovako uređenom vrtu je zasigurno svim generacijama prijatno.

Pogledajte u galeriji skice predložene bašte i listu biljaka koje da zasadite.

Dragana Tucović Baranac,
pejzažni arhitekta
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta