LETNJI JORGOVAN: prozračni žbun koji ćete lako negovati

Bez letnjeg jorgovana vrt jedva može i da se zamisli, jer on cvasti živih boja otvara upravo u vreme kada ruže i perene prave pauzu u cvetanju.

LETNJI JORGOVAN: prozračni žbun koji ćete lako negovati Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Vitak žbun, poreklom iz Kine, formira jake, uspravne grane pa je pravi ukras – i to iz dva razloga. Njegovim šarenim, do 55 cm dugim cvastima ne raduju se samo vlasnici bašta već i leptiri, bumba¬ri, pčele i osolike muve, i to u bukvalnom smislu. 

I  ljudi od struke puni su hvale za letnji jorgovan (Buddleja davidii). On voli ocedito zemljište i topla mesta koja ne moraju da budu potpuno osunčana. Lako i brzo se širi samorasejavanjem, pa se može sresti na neobrađenoj zemlji i mnogim suvim mestima, kao što su pruge. Međutim, u vrtu se to može izbeći. 

Odsecanjem precvetalih vrhova sprečavate stvaranje semenih kapsula te time i samoresajavanje – a možete i odmah da nabavite novije sorte sa mirisnim cvetovima koji ne obrazuju seme. One se mogu pronaci u rasadnicima pod imenom chip, na primer „Blue Chip“, „White Chip“ ili „Purple Chip“. Ovi noviteti iz Amerike imaju još prednosti: razgranato žbunje kompaktnog rasta visoko je svega oko 60–80 cm, te je savršeno za nisku živu ogradu i ozelenjavanje, a odlično je i za saksije. 

Od njega može da se formira uniformna ili mešovita živa ograda, a može da bude šarmantni pratilac perena i ukrasnih trava. Pravi izbor su sorte Buddleja davidii. Usko sivozeleno lišće ovaj žbun čini prozracnim.  

Jednostavna nega je još jedan razlog što je ovaj žbun, koji zavisno od sorte može da poraste do 4 metra, neizostavan u svakom vrtu. Pošto letnji jorgovan cvetove formira pre svega na novim izdancima, prolećno orezivanje svih grana pospešuje mu cvetanje. Bez obzira na to da li je bele, ljubicaste, crvenoroze ili žute boje - sigurno je da cemo se njegovim mnogobrojnim cvastima radovati i mi, i leptiri i bumbari. Predivne snimke jorgovana i leptirova pogledajte i u našoj galeriji slika.
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta