ZA REVOLUCIONARNE BAŠTOVANE: nove forme biljaka u vašem dvorištu

Slobodni deo dvorišta iza kuće možete pretvoriti u pravu zelenu oazu za uživanje uz par dobrih saveta pejzažnog arhitekte...

ZA REVOLUCIONARNE BAŠTOVANE: nove forme biljaka u vašem dvorištu Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ovaj zeleno-beli „salon“ može se formirati samo u predelima sa toplijom klimom imajući u vidu sadni materijal. U arhitektonsko-građevinskom smislu ovde se jako vodilo računa da linija fasade prati vrt, pa je bašta podeljena dijagonalno. U svakom slučaju, na ovaj način je jako zanimljiva. Tako je u desnom uglu trouglasti kutak za sedenje. Za podlogu ima sive betonske ploče.

Na njima su dve udobne sofe veoma otporne na vremenske uslove. U saksiji, u samom uglu, zasađen je zvezdasti mirisni jasmin koji može da dostigne visinu od četiri metra, ali uspeva samo u predelima sa blagom klimom (ne podnosi mraz). U nastavku je pravougaona leja koja podržava dijagonalu zida kuće. Ispred mesta za sedenje je četvrtasti bazenčić u koji su, radi dinamike, ubačeni stubovi različitih visina, izrađeni od nerđajućeg čelika. Beli komšijski zid zaklanja stablašica graba za koje je pre sadnje postavljen automatski sistem za zalivanje.

Tu su i zanimljivi balvani hrasta različitih visina ubačeni u metalne stope. U lejama sa obe strane dominiraju zelene i biljke koje imaju bele cvetove, tako da ova bašta deluje “mirnije” u odnosu na prethodnu. Intersantno je da je sa leve strane travnjaka vatreni javor, ali je zato u leji desno dominantna palma. Žbunje i cveće u lejama cveta od aprila do oktobra.

Tu su biserak, perunika, loptasti ukrasni luk, patuljasta lavanda, jastučasti zvezdan, loptasto ošišani šimšir, beli geranijum… Za ovu baštu se može reći da je uređena avangardno.

U galeriji pogledajte skice predložene bašte.

Dragana Tucović Baranac
pejzažni arhitekta 
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta