BILJKA KOJA PRIVLAČI BOGATSTVO I BLAGOSTANJE: kineski dolar je savršen poklon, a evo kako se neguje i razmnožava

Za kineski dolar se veruje da najbolje čisti dom od negativne energije, donosi bolje raspoloženje i blagostanje u domu, zato se i smatra savršenim poklonom!

BILJKA KOJA PRIVLAČI BOGATSTVO I BLAGOSTANJE: kineski dolar je savršen poklon, a evo kako se neguje i razmnožava Foto: Shutterstock

Prema starim verovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može doneti financijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ova izdržljiva biljka naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i u Evropu. Njeno latinsko ime Pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nežna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je napolju toplo (proleće i leto) možete je držati van, ali s početkom jeseni potrebno ju je uneti unutra jer će niske temperature teško preživeti.

BILJKA KOJA PRIVLAČI ENERGIJU BOGATSTVA I BLAGOSTANJA: kineski dolar je savršen poklon, a evo kako se neguje i razmnožava

Ova zimzelena biljka može se razmnožavati semenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se orežu i stave u vodu dok ne puste duže korenje. Tada se presade u nove tegle sa dodanom svežom kompostnom zemljom i s rupicama jer se zemlja između zalivanja mora osušiti.

Za vreme vrućih dana biljku slobodno zalivajte često kako joj se listovi ne bi obesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspeti na polusenovitom mestu, dobro je da ima čim više svetlosti, ali nikako direktno sunce. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

BILJKA KOJA PRIVLAČI ENERGIJU BOGATSTVA I BLAGOSTANJA: kineski dolar je savršen poklon, a evo kako se neguje i razmnožava

Po nekim istočnjačkim verovanjima jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu su biljke - i to uglavnom bujne, zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo. Upravo se za kineski dolar veruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja i da će ukućanima doneti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragoceniji pokloni iz generacije u generaciju.

Tekst: K.B.

Izvor: Zadovoljna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta