NAJLEPŠE SOBNO CVEĆE ZAHTEVA OVAKVU NEGU: 3 trika za orhideje koje dugo cvetaju

Orhideje ulepšavaju svaki prostor, međutim zbog svoje zahtevnosti poznate su kao "primadone" među cvećem. Evo saveta za negu.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Orhideje su izrazito atraktivne biljke koje svojom pojavom mogu ulepšavati svaki dom. Na glasu su kao "primadone" među cvećem zbog težine održavanja koja neretko ljubitelje sobnog bilja odbija od ove lepotice. No, uz pomoć samo 3 mala trika, taj posao možete odraditi lako i vašoj orhideji podariti dug život.

Lepota orhideje čini je izrazito poželjnim kućnim cvetom koji sve češće biramo za svoj dom. Raskošni cvetovi šarenih boja koje se nalaze na elegantnim štapovima ulepšavaju našu svakodnevnicu.

Ukoliko ste orhideju dobili na poklon ili kupili, sigurno ste se zapitali kako je negovati. Brzo opadanje cvetova, tamnjenje mesnatih zelenih listova, problemi su koji dolaze zbog neispravne nege.

PROČITAJTE JOŠ: VOĆE BOGOVA KOJE SE LAKO UZGAJA BEZ PRSKANJA PROTIV ŠTETOČINA: zdrave i ukusne "naši" kruške idealne za organski voćnjak

Kako bi vas ovaj divan cvet, zbog svoje zahtevnosti na glasu kao "primadona" među cvećem, uveseljavao što duže, donosimo vam 3 trika koja pomažu u nezi:

1. Saksija od terakote

Najveća greška koja se može napraviti kod održavanja je ta da biljku ostavimo u ukrasnoj posudi u kojoj smo je kupili ili dobili. Takav postupak sprečava disanje biljke i zbog toga ona ranije vene.

Kako bi vaša orhideja što duže cvetala, preporučuje se da se plastična providna posuda u kojoj ste dobili biljku samo premesti u terakota saksiju koja omogućava disanje biljke.

Biljku se ne treba presađivati i prilikom premeštanja u teglicu nije potrebno dodavati dodatnu zemlju jer se time sprečava protok vazduha.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠA BAŠTA ZA POČETAK PROLEĆA: 6 vrsta cveća koje možete da zasadite u prvim prolećnim danima

2. Jutarnje sunce

Jutarnja sunčeva svetlost godi orhideji i zato treba da se stavi na istočnu stranu prozora, takođe je važno da svetlost ne bude direktna kako ne bi svojom jačinom uništila biljku.

Najbolje mesto gde je možete staviti je sto pored prozora, a ne iza zavese gde sunce direktno bije u nju.

3. Duplo umakanje

Kako bi vaša biljka bila nahranjena, potrebno ju je izvaditi iz saksije od terakote i potopiti u plastičnoj providnoj posudici u kojoj ste je dobili u vodi sobne temparature.

Nakon nekog vremena kad biljka upije sadržaj, ostavite kratko da otkaplje i zatim ponovo vratiti u saksiju od terakote. Takav postupak treba ponavljati svakih sedam do deset dana.

Kliknite OVDE da u galeriji pogledate najlepše fotografije orhideja!

Izvor: Zadovoljna

Pogledajte galeriju slika


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)

Zbog vitamina koje sadrži u sebi i svih blagotvornih svojstava, nar se smatra izuzetno zdravim...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...