JUŽNO VOĆE U VAŠOJ DNEVNOJ SOBI: 7 egzotičnih biljaka koje možete da uzgajate u saksiji

Voće koje napreduje u zatvorenom prostoru! Biljke koje su i jestive i ukrasne!

Maslina

Maslina je stablo koje se samooprašuje i bogato rodi, a ne treba mu toliko nege u odnosu na ostale voćke. Kada kupujete svoju maslinu, imajte na umu da je mnogo vrsta isključivo dekorativno, što znači da neće roditi, no postoji i mnogo vrsta koje to čine, poput Arbequine ili Pichioline. Maslinu je potrebno zaliti tek kad gornjih nekoliko centimetara zemlje isuši, a potrebno ju je ređe zalivati u jesen i zimu kada se biljka prirodno odmara. Maslini je potrebno barem šest sati sunčeve svetlosti dnevno. Stavite svoju biljku blizu sunčanog prozora okrenutog prema jugu.

Avokado

Jako je teško dobiti kućni avokado da rodi plodove, no nije nemoguće. Umesto da uzgojite svoj avokado iz semenke, potražite stablo avokada nastalo presađivanjem sa stabla koje provereno nosi ukusne plodove. Prirodno manje vrste poput Wurtz, Gwen ili Whitsell avokada stabla su s kojima biste mogli imati najviše uspeha, a nije ih potrebno oprašivati. Na dno tegle stavite malo peska, a potom je napunite klasičnom mešavinom za sadnju kako vaše stablo ne bi imalo mokre krajeve korenja. Redovno zalivajte avokado, ali pripazite da tlo ne bude preterano vlažno. Zrele plodove možete pustiti da vise na stablu i po nekoliko nedelja. Avokado voli puno jarkog svetla pa ako je moguće, stavite ga kraj prozora s pogledom na jug.

PROČITAJTE JOŠ: Mediteranske bašte iz bajke: zavirite u raskošni vrt koji čuva Vila Ćimbrone (FOTO)

Banane

Neka stabla banane proizvode jestivo voće, a pojedine vrste stvaraju plodove koji su nejestivi. Opet je ključno da odaberete patuljaste varijante poput Super Dwarf Cavendish banane ili Dwarf Red koje neće izrasti prevelike. Banane se same oprašuju pa se ne morate brinuti za taj deo rasta vaše biljke. Tlo u koje je zasađena vaša banana mora biti lagano i rastresito, a svoju biljku morate nadohranjivati jednom mesečno. Zbog svojih golemih listova banane vole puno vode, no ipak je potrebno pričekati da se tlo u potpunosti isuši između dva zalivanja. Listove možete špricati vodom kako biste oponašali vlažne klimatske uslove koji odgovaraju ovoj biljci. Banana treba puno svetla pa je i nju najbolje smestiti na jug, a s vremena na vreme je zarotirajte tako da sve njene strane dobiju malo sunca.

Dud

Patuljasta verzija ove biljke zvana Dwarf Everbearing dobar je izbor za unutrašnje prostore. Bobice duda koje izgledaju poput manje kupine treba ubrati čim sazru kako bi plodovi ove biljke postupno sazrevali, a ne svi u isto vreme. Dud raste sporo i voli puno prostora u tegli, a za zemlju vam može poslužiti klasična mešavina za sadnju. Redovno ga zalivajte, a najbolje mesto u vašem domu za nju je toplo i osunčano mesto. Od proleća do jeseni, ako je ikako moguće, smestite je na direktnu svetlost.

Izvor: Jutarnji list
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta