Kako da negujete lokvanje

Egzotična lepota ovih cvetova zaslužuje da se upoznate bolje sa pravilima za njihovo uzgajanje. Naučite kako da već postojeće stare lokvanje podelite, ali i kako da zasadite nove biljke.

Kako da negujete lokvanje Foto:Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Lokvanj koji se uzgaja u saksiji može da cveta i na našem podneblju. U rasadnicima se ova vodena biljka najčešće prodaje s golim korenim izdankom (rizomom - slika u galeriji), koji se sadi od aprila do sredine maja. Svake dve-tri godine u ovo vreme dele se stariji primerci i ponovo sade. 

Za početak, odlijte vodu, iscedite je i iz zemlje izvadite biljku.

Prevrnite saksiju i sperite preostalu zemlju. Rizomi se dele na čvorićima (vezivnim mestima). Od izdanka izbrojte dva čvorića i presecite rizom posle drugog. Na svakom delu mora da postoji izdanak. Budite pažljivi jer se rizomi lako lome.

Saksiju do trećine napunite zemljom iz bašte i dodajte đubrivo s produženim dejstvom za lokvanje. Dodajte istu količinu neprihranjene baštenske zemlje pa sve zalijte vodom sobne temperature. Napravite udubljenje u zemlji, delove rizoma stavite tako da izdanak bude usmeren nagore (ne prekrivajte ga zemljom) i osigurajte žičicom savijenom u oblik slova U. Na kraju dospite vodu sve dok zemlja ne bude pokrivena u visini od nekoliko centimetara. Od sredine maja saksiju možete da stavite napolje, na sunčano mesto zaštićeno od vetra. Na isti način se postupa i s novim biljkama.  

 
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta