5 načina da sprečite bolesti travnjaka

Znalci tvrde da su za lepotu travnjaka zaslužne tri stvari – košenje, košenje i košenje. Doduše, postoje još neke “sitnice” zahvaljujući kojima možete da sprečite najčešće bolesti travnjaka: zalivanje, prihrana i vertikuliranje.

5 načina da sprečite bolesti travnjaka Foto: Shutterstock

Alfa i omega u nezi travnjaka jeste redovno košenje: kod ukrasnog travnjaka dva puta nedeljno, travnjaka koji se povremeno koristi jednom do dvaput, a kod travnjaka za igru čak jednom nedeljno.

Košenje travnjak čini gušćim, čvršćim i otpornijim. Dobrodošlo je i dubinsko zalivanje korena u većim razmacima.

PROČITAJTE JOŠ: Kako se boriti protiv korova u travnjaku

To podrazumeva da 1 x nedeljno ujutro ili uveče zalijete sa 10 – 15 l vode po m2. Da bi boja bila jarkozelena važno je redovno snabdevanje hranljivim materijama.

  • Mahovina može da se pojavi u nedostatku hranljivih materija, ako je trava vrlo kratko podšišana, ako je zemljište suviše vlažno ili se travnjak nalazi u senci. U tom slučaju vertikulirajte travnjak dvaput godišnje.
  • U travnjaku kojem nedostaju hranljive materije i čije su vlati izlomljene i ućebane često se javljaju gole fleke. Ovde pomaže prihranjivanje, intenzivno zalivanje i vertikuliranje.
  • Detelina i dr. pojavljuju se, pre svega, u „gladnim“ travnjacima. U začetku dovoljno je i samo plevljenje. Samo u ekstremnim situacijama koristite specijalno đubrivo za širokolisni korov!

PROČITAJTE JOŠ: Priprema zemljišta za travnjak: evo šta treba da sadrži površinski sloj zemljišta

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta