Kako se razmnožava šimšir

Šimšir nije jeftina biljka, pa je stoga korisno razmnožiti ga pomoću reznica. Potrebno vam je samo malo strpljenja: može mu biti potrebno i godinu dana da počne da raste.

Kako se razmnožava šimšir

Odaberite u julu/avgustu zdrave grančice šimšira dužine 10 do 15 cm, koje ne smeju da imaju cvetove. Uklonite sve listove osim nekoliko pri vrhu, tako da dobijete dugačku golu grančicu. Grančice do pola zabodite u svežu zemlju, u prethodno napravljene rupe. Saksiju prekrijte folijom. Zemlja treba da je umereno vlažna, a novi listići pokazaće vam da se razvio korenov sistem na grančici.

Napomena: najbolje je da se biljka nalazi u visini vaših ruku, kako bi vam orezivanje bilo lako. Ispravan alat napraviće glatke rezove, koji će brzo zarasti. Ako rez bude reckav, na njemu se mogu nastaniti gljivice i druge biljne štetočine.

Savet: šimšir je biljka za otvoreno stanište i da bi se ožilila nije joj potrebno toplo mesto pored prozora. Saksije sa mladicama stavite na senovito mesto na balkonu ili terasi.

Mlade grančice stavite na senovito mesto na balkonu ili terasi. Mlade grančice možete zasaditi i direktno u baštu, na zaštićeno mesto, u vlažnu
zemlju, najbolje bogatu krečnjakom i glinom.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta