Bezbrižni uz jorgovan

Izaberite mu dobro stanište gde će imati dovoljno svetla i odgovarajuću drenažu i više nećete imati nikakvih briga oko jorgovana. Možete samo da ga orežete radi oblika, a ni to ne morate činiti svake godine. Jedino valja pripaziti da to bude posle cvetanja.

Bezbrižni uz jorgovan Foto: Shutterstock

Poštovani,

Imam dva jorgovana u bašti, jedan je beli a jedan ljubičast, ali potpuno različito napreduju – jedan ima bujno granje i divno cveta, dok drugi izbaci tek nekoliko cvetova i grane su mu prilično kržljave. Kako da ih negujem?

Olja, Mladenovac

Jorgovan se kod nas tradicionalno uzgaja u vrtovima i parkovima kao ukrasni grm, sa zanosno mirisnim cvetovima. Pripada porodici maslina. Ima vise hibrida i kultivara ove biljke. Sadi se pojedinačno ili po više primeraka u grupama, kao i sa drugim ukrasnim grmljem. Voli osunčane ili polusenovite pozicije i hranljivo, dobro propusno tlo blago alkalne sredine. Najpoznatija vrsta jorgovana koja se kod nas gaji je Syringa vulgaris i moze da naraste 4-7 m. Listovi su tamnozeleni, ovalni ili srcoliki. Cveta od aprila do maja. Jorgovan cveta na starom drvetu i daje više cvetova ako se ne oreže.

Neorezani jorgovani po pravilu cvetaju svake godine. Ako im je potrebno orezivanje, najbolje ga je obaviti posle cvetanja, pre nego što se formiraju cvetni pupoljci za sledeću godinu. Precvetale cvetove treba redovno uklanjati da bi se sprečilo stvaranje semena. Jorgovan je otporna biljka koja zahteva malo nege. Može se koristiti i za živu ogradu. Sadi se u proleće ili jesen na razmaku od 1,5-4,5 m u zavisnosti od vrste. Kasni mrazevi na proleće mogu da unište cvetne pupoljke, zato je bolje saditi ga na nižim nadmorskim visinama, u umerenoj klimatskoj zoni.

Suzana Kljajić,
dipl. ing. poljoprivrede
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta