Zabranjene biljke po feng šuiju

Postoje tri kategorije biljaka koje obavezno treba izbegavati u feng šui vrtovima. Pročitajte kako da napravite pravi izbor za svoj dom i kako da uklopite svoj ukus sa ovim drevnim principima.

Zabranjene biljke po feng šuiju Foto: Shutterstock

U prvu kategoriju spadaju one koje imaju trnje, ili špicasto lišće, kao na primer juke ili kaktusi. Kaktusi su naročito nepoželjni jer se svaki njihov trn može shvatiti kao potencijalna „otrovna strela”, pa njih treba izbegavati kako u vrtu, tako i u kući.

Nažalost, sudeći po ovom kriterijumu, ni ruže nisu poželjne u feng šui vrtovima. Ali na sreću ljubitelja ruža, one se mogu gajiti u ovakvim vrtovima ukoliko se ispoštuje nekoliko bitnih stvari.

Kao prvo, poželjne su samo ruže puzavice i to jarkih boja. A kao drugo, ne treba ih saditi u blizini kuće, već samo uz ogradu vrta ili u blizini ulazne kapije. Takodje ruže ne treba koristiti na pergolama.

Drugu grupu biljaka koje obavezno treba izostavljati predstavljaju sve vrste bonsaia. Koliko god da oni mogu biti lepi i atraktivni, bonsai u svojoj suštini predstavlja biljku koja je ometena u rastu i koja nikako na može dostići svoj puni i prirodni oblik, a to je očigledno u velikoj suprotnosti sa feng šui filozofijom koja podstiče rast, bujanje i uopšte prirodnost celokupnog okruženja.

Poslednja vrsta biljaka koju uglavnom treba izbegavati jesu one sa visećim granama, takozvani „pendula” varijeteti. Iako one izgledaju izuzetno dekorativno, njihov oblik nagoveštava tugu i žalost, pa ih zbog takvih konotacija treba izbegavati u feng šui vrtovima. Izuzetak se jedino može načiniti kod visterije ukoliko je u izuzetno jarkim i veselim bojama.

Dragana Vojičić,
dipl. inženjer šumarstva za pejzažnu arhitekturu

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta