Citrusi se gaje lako i jednostavno

Citrusi kao što su mandarine, pomorandže, limun, kumkvat ili kalamondin ne važe za zahtevne. S obzirom na njihove potrebe za vodom, svetlošću i hranljivim sastojcima, ove sorte sa mirisnim cvetovima sa lakoćom se uzgajaju.

Citrusi se gaje lako i jednostavno

Stanište: Citrusi su “pravi južnjaci”, kojima je potrebno mnogo svetlosti. Sada na proleće njihovi listovi se moraju posle zimskih meseci, kada nije bilo mnogo svetlosti, navići na svetlost. Ne treba ih odmah izložiti direktnom suncu, već ih najpre staviti na polusenovito mesto da bi se aklimatizovali.

Oprez pre leta: koren ne treba da bude suviše zagrejan. U tom slučaju može da dodje do opadanja listova. Zato pazite da biljke u saksijama i žardinjerama budu u polusenci.

Zalivanje: Ako citrusi ostanu duže vreme bez vode, mogu početi da venu, ali se brzo oporavljaju posle zalivanja. Ako je zemlja suviše vlažna, koren počinje da truli, grane odumiru od vrhova i više ne daju nove izdanke. Zato zalivajte tek onda kada se zemlja dovoljno isuši.

Djubrenje: Citrusima su potrebni hranljivi elementi za obrazovanje zelenih listova i plodova. Poželjno je koristiti djubrivo sa dugotrajnim dejstvom ili tečno djubrivo. Pri tom bi trebalo nivo fosfora da bude nizak, jer u suprotnom biljka ne bi mogla da usvaja druge važne hranljive sastojke, kao što je gvoždje.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta