Dubina sadnje lokvanja

Mirisni cvetovi neobične lepote traju tek po nekoliko dana. Neki se otvaraju danju, a neki noću, neki opojno mirišu a neki nam nude samo vizuelni užitak, ali i jedni i drugi zavise od dubine sadnje ovih egzotičnih cvetnica.

Dubina sadnje lokvanja Foto: Shutterstock

Lokvanji postoje u najrazličitijim veličinama. Sve sorte uspevaju i cvetaju samo ako se nalaze na odredjenoj dubini! Dubinom sadnje kod lokvanja smatra se rastojanje od izdanka do površine vode. Ako dubina vode iznosi 1 m, a lokvanj treba da se zasadi u saksiju visine 30 cm, dubina sadnje iznosi svega 70 cm. Ako se sadi direktno, dubina sadnje treba da iznosi 1 m. Kod patuljastih lokvanja voda treba da leži 10-20 cm iznad izdanka.

Velike sorte za vodu veće dubine ne bi trebalo saditi suviše plitko, jer će u tom slučaju biljka formirati puno listova a malo cvetova. Ukoliko pak zasadite sitne sorte za plitka jezera na većoj dubini, biljka neće dosegnuti vodenu površinu. Primera radi, ružičasta vrsta “Laydekeri Lilacea” ima dubinu sadnje od 30-50 cm. Prilikom kupovine obratite pažnju na podatak o dubini na kojoj se sadi biljka!
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta