Kako se razmnožava klematis

Klematis se smatra "aristokratom" medju puzavicama - bogatstvo vrsta i nijansi omogućava fantastične efekte u svakoj bašti. Neke vrste sazrevaju već na visini od dva metra, dok druge mogu da narastu i do čitavih devet metara.

Kako se razmnožava klematis

Molim vas da mi napišete kako se razmnožava klematis.
Hvala, Mila

Poštovana Mila,

Klematis možete da razmnožite reznicama ili grebenicama. Najesen ili u kasno leto uzimate reznice sa zdravih, dobro razvijenih biljaka, veličine 10-15 cm. Izbojci prema vrhu biljke jesu najkvalitetniji. Rez napravite ispod najnižeg lista. S donje polovine reznice uklonite sve listove. Pripremljene reznice umočite u prah za ožiljavanje. Kao supstrat koristite mešavinu treseta i peska ili gotov supstrat za ukorenjivanje.

Razmnožavanje grebenicama vrlo je jednostavno, pogotovu za onoga ko ima posadjen klematis u bašti. U proleće treba uz biljku da iskopate jarak dubine desetak centimetara. Na dno jarka, ukoliko je zemlja u basti lošeg kvaliteta, dodajte sloj komposta.

U jarak polozite izbojak koji ćete žičanim kukama pričvrstiti uz tlo. Nakon toga jarak zatrpajte. Uz redovno zalivanje izbojak će se brzo zakoreniti. Da biste u to bili sasvim sigurni, pričekajte do sledećeg proleća kada ćete rezom odvojiti izboj od matične biljke.   

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede za zaštitu bilja i fitopatolog “Garden centra”

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta