ZELENA PRAVILA: izbor biljaka i saksija za enterijer i eksterijer treba stručno planirati

Izbor biljaka i saksija za enterijer odnosno eksterijer iziskuje stručno znanje, a to su nam predstavili u zelenoj oazi, Urban Garden centru.

ostale slike u galeriji

Samo par kilometara od Beograda, u Ostružnici kraj Save, nalazi se „zemlja snova“ za sve ljubitelje zelenila i biljaka, Urban Garden koji pruža stručnu uslugu i svetsku ponudu. Urban Garden bavi se uvozom i prodajom najrazličitijih biljaka, kao i artikala potrebih za opremanje bašte, terase, dvorišta i poslovnih prostora. U prodaji je listopadno, zimzeleno i četinarsko drveće vrhunskog kvaliteta. Drveće je ovde različite starosti i veličine, modernih i standardnih formi, a izbor sobnih biljaka, modrnih oblika i visokog kvaliteta je veoma bogat, kao i izbor dekorativnih saksija i žardinjera za enterijer i eksterijer. Specifični oblici i materijali mogu se uklopiti u veoma zahtevne prostore uz pravi odabir boja i efekata.

zelena-pravila-izbor-biljaka-i-saksija-za-enteijer-i-eksterijer-treba-strucno-planirati-013

Postavka biljaka u zatvorenom prostoru podleže pravilima i trendovima pejzažnog projektovanja, na sličan način kao što sam prostor iziskuje kvalitetan projekat dizajnera enterijera.

Pejzažni arhitekta Jelena Kovač i njena koleginica Jelena Veselinović iz firme Urban Garden navode nekoliko obaveznih uslova za pravilan raspored biljaka u prostoru: biljku i saksiju treba stilski uklopiti, kao i samu saksiju u enterijer odnosno eksterijer, pri čemu oblik i boja prate aktuelne trendove u dizajnu.

Odnos oblika saksije i forme biljke treba da bude skladan, na primer, biljku orezanu u vidu kugle na štapu možemo posaditi u veliku saksiju koja se sužava na vrhu, ali ne i biljku kupaste forme.

zelena-pravila-izbor-biljaka-i-saksija-za-enteijer-i-eksterijer-treba-strucno-planirati-010

Napolju je uvek bolja saksija od prirodnog materijala (terakota, beton, kamen, drvo), jer u plastici koren može leti da se pregreje, a zimi da se smrzne. Unutra, saksije mogu biti plastične – bez štete po biljku. Treba voditi računa o tome da saksija može lako da se pomera, što je naročito važno na početku grejne sezone kada biljkama obično treba promeniti mesto.

zelena-pravila-izbor-biljaka-i-saksija-za-enteijer-i-eksterijer-treba-strucno-planirati-004

Svetski trend čine plastične saksije od recikliranih plastičnih kesa, flaša…

zelena-pravila-izbor-biljaka-i-saksija-za-enteijer-i-eksterijer-treba-strucno-planirati-003

Pri sadnji se obično koristi „za broj veća” saksija, sa dovoljno mesta da se biljka razvija. Keramika je uvek aktuelna, a sve popularnije su ukrasne saksije od tkanina, metala, stakla… Ove sezone moderne su pastelne nijanse!

zelena-pravila-izbor-biljaka-i-saksija-za-enteijer-i-eksterijer-treba-strucno-planirati-005

Biljke poput zamije uvek sadimo u manju saksiju, jer ona voli da joj bude tesno i samo tako može da napreduje!

zelena-pravila-izbor-biljaka-i-saksija-za-enteijer-i-eksterijer-treba-strucno-planirati-014

Više informacija možetee dobiti na adresi Vrtni centar Urban Garden u Ostružnici (svega 15 min od Beograda) ili putem sajta www.urbangarden.rs odnosno telefona 066 40 40 30.

Izvor: Lepa&Srećna
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta