KAKO SE SEJE CVEĆE: direktna setva u leju ili proizvodnja rasada kod kuće (SAVETI)

Da biste uspešno obavili setvu cveća poslušajte savet stručnjaka koji će vam reći šta da učinite kako bi seme kvalitetno isklijalo!

KAKO SE SEJE CVEĆE: direktna setva u leju ili proizvodnja rasada kod kuće (SAVETI) Foto: Profimedia

Početak proleća donosi mogućnost da u vašim baštama posadite različite biljke.

Ukoliko se odlučite za setvu nekog sitnijeg semena, recimo cveća, trebalo bi da vodite računa o tome koliko će seme uspešno i kvalitetno isklijati kako biste kasnije imali dovoljno biljaka za rasađivanje u bašti. Pogledajte kako možete najlakše da uradite ovaj posao.

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović objasnio nam je zašto seme cveća ne može uvek da nikne i koji su koraci za uspešnu setvu ovih najradije viđenih biljnih vrsta u našim vrtovima.

"Prilikom setve semena cveća ili nekog drugog bilja postoje dve opcije. Prva je direktna setva semena u baštu ili leju. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, znajte da postoji mogućnost da jedan deo biljaka neće moći uspešno da nikne. Naravno, moguće je i da se dobije veoma lep prinos."

KAKO SE SEJE CVEĆE: direktna setva u leju ili proizvodnja rasada kod kuće (SAVETI)

"Ipak, ukoliko želite da budete sigurni da ćete imati kvalitetan i uspešan rasad cveća, najbolje je da se odlučite za drugu varijantu, odnosno za setvu semena u posude ili kontejnere. Njih možete čuvati sve dok biljke ne izniknu i dovoljno se razviju za presađivanje. Tada će one u bašti moći uspešno i kvalitetno da rastu."

"Za setvu sitnog semena biljaka pre svega vam je potrebna kvalitetna zemlja.

Kada je reč o kompostu ili supstratu za setvu biljaka, poželjno je da on bude čist, oslobođen od različitih gljiva, korova ili žilica. Takav kompost trebalo bi da dobro prosejete i usitnite."

kako-da-uspesno-obavite-setvu-sveca-poslusajte-savet-strucnjaka-kako-bi-seme-kvalitetno-isklijalo_001
Pripremljenim kompostom trebalo bi da ispunite posude ili kontejnere, a nakon toga izvršite i setvu na određenoj dubini. Ona zavisi od veličine zrna semenke. Na primer, za sitno seme dovoljno je svega nekoliko milimetara zemlje. Za krupnije, možete da napravite rupicu u zemlji odgovarajućim predmetom, a zatim da u nju spustite semenku. Tako ćete biti sigurni da ona nije previše duboka i da će seme uspešno klijati.“

"Ukoliko vaše posejano cveće dugo stoji na otvorenom prostoru, naročito ako su noći hladne, biljci će trebati više vremena da isklija, a može se dogoditi da seme potpuno propadne. Zato je najbolje da kontejnere sa semenom do presađivanja držite u nekom zaklonu, plasteniku ili toploj leji. Na taj način će biljka moći bez problema uspešno da isklija, oformi se i kada dođe vreme za to, bude potpuno spremna za premeštanje u vrt ili baštu."

Sagovornik: dipl. inž. Vladimir Milutinović

Izvor: Agromedia
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta