ZAŠTITA BILJAKA OD SNEGA: 5 jeftinih predmeta kojima zimi treba pokriti biljke u bašti

Sneg može da polomi stabljike ili da ih iskrivi što znači da neće moći da se razvijaju pravilno. Evo kako da zaštitite biljke u bašti...

ZAŠTITA BILJAKA OD SNEGA: 5 jeftinih predmeta kojima zimi treba pokriti biljke u bašti Foto: Shutterstock

Svaki baštovan zimi brine za biljke, morate imati na umu je da malo snega neće mnogo naškoditi vašim biljkama. Kad tlo nije previše hladno, može se desiti da se zemljište i ne zamrzne.

Jedina prava opasnost jeste težina snega na biljkama povrća, pogotovo ako su još uvek prilično male. Lagan i suv sneg mu neće preterano naškoditi, ali palac ili dva snega koji pokrivaju sitne, tek posađene biljke, itekako mogu uticati na rod. Sneg može da polomi stabljike ili da ih iskrivi što znači da neće moći da se razvijaju pravilno.

Da biste sprečili ovaj problem, najbolja opcija je da pokrijete svoje biljke. Idealno je da ih umotate jutanim platnom, jer pod njim neće doći do skupljanja toplote u sunčanim zimskim danima.

ZAŠTITA BILJAKA OD SNEGA: 5 jeftinih predmeta kojima zimi treba pokriti biljke u bašti

Međutim, možete koristiti i druge stvari. Evo nekih ideja čime ih sve možete pokriti tako da uopšte ne budu izložene snegu. Na taj način nećete morati da brinete o tome da će ih hladnoća ili težina snega uništiti. Sao pazite da ne dođe do kondenzacije pod plastikom ako iznenada otopli.

Kartonska kutija

Koristite kartonsku kutiju za pokrivanje biljaka. Sa strane možete čak i napraviti neke proreze da bi ulazio vazduh. Uklonite je sa prvim zrakom lepog kako bi vaše biljke dobile potrebnu svetlost.

Plastična flaša za mleko, sok ili kiselu vodu

Plastične flaše sa izrezanim donjim delom su odlične za pokrivanje biljaka tokom zime.

Plastična kutija za skladištenje

Ova veoma korisna posuda će isto tako dobro zaštititi biljku kao i što je pre toga čuvala vaše stvari. Propuštaće dovoljno svetlosti da biljka može da napreduje, ali ipak uklonite je odmah nakon što sneg prestane.

Plastična cerada od najlona

Plastičan najlon stvar je koju sigurno morate imati u kući. Ovo je još jedan odličan način da zaštitite svoju baštu od snega.

Plastična kesa ili torba

Klasična torba za namirnice idealno će se uklopiti preko manjih biljaka i može sprečiti da se biljka ošteti ili smrzne.

Izvor: Agromedia
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta