SOBNE BILJKE KOJE JE TAKO LAKO ODRŽAVATI: saveti za negu sukulenti (ZALIVANJE, RAZMNOŽAVANJE)

Sukulentne biljke vrlo su otporne na suvo i toplo vreme a veoma ih je lako razmnožiti i ne traže ni previše nege. Zato su sukulenti savršene biljke za one koji često putuju.

4. Vrlo se lako razmnožavaju

Ako ste kod nekoga od svojih poznanika ili prijatelja naišli na sukulente u koje ste se zaljubili na prvi pogled, dobra je vest da ih vrlo lako možete preneti i kod sebe. Naime, dovoljno je uzeti vršnu reznicu i preneti je na mesto u kojem biste je voleli uzgojiti. Pritom imajte na umu da je list sukulenta prepun vode pa je rez potrebno umočiti u ugljenu prašinu kako bi "rana" što brže zacelila i kako bi se sprečilo truljenje biljke.

Nakon toga na desetak dana možete zaboraviti na njih jer im toliko treba da se rez osuši, a potom ih posadite u teglu koja će sadržati kombinaciju zemlje i suvog peska. U međuvremenu ih nipošto nemojte stavljati u vodu kao što je to često slučaj s ostalim biljkama pre sadnje. 

PROČITAJTE JOŠ: Čuvarkuća, sedum, aloja, agava: najlepše sukulente koje ćete i vi voleti (FOTO)

5. Od sukulenata se može izrađivati nakit 

Da, dobro ste pročitali! S obzirom na to da ove biljke zahtevaju vrlo malo pažnje i vode, pre nekoliko godina američka cvećarka Susan MekLiri osmislila je jedinstvenu ideju izrade minimalističkog nakita od kanapa, metala i sukulenata. Ovaj nakit možete bez problema nositi i do nekoliko nedelja (jer toliko dugo listovi zadržavaju vodu u sebi), čime ćete nesumnjivo privući poglede i podstaknuti zanimljive rasprave. 

6. Razmena iskustva na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama aktuelne su i grupe posvećene ljubiteljima sukulenata poput Succulents and Sunshine koja broji više od 26.000 članova, gde se mogu razmenjivati podaci i ideje o uzgoju sukulenta i dekoraciji doma uz pomoć ove jedinstvene vrste biljaka. Ako želite znati još više o njima, ovakve su grupe idealna mesta za to.

Tekst: T.B.

Izvor: Zadovoljna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta