KAKO SE GAJE HORTENZIJE U SAKSIJI: 3 saveta za negu cveća na terasi u hladovini

Cvetne vrste kao što je hortenzija uspevaju u saksijama, lako se održavaju i neguju i predstavljaju savršeno rešenje za male balkone i prozore.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

U parkovima, vrtovima i vrtnim centrima je počelo da cveta mnogima omiljeno letnje cveće hortenzije u najlepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i belih tonova.

Izvorno potiču iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su leta nezamisliva bez njih, a odlična je vest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

1. Pripazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih svakako presadite. Neka saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE OREZUJU HORTENZIJE: evo zašto hortenzije nikako ne smete da orezujete u jesen (SAVETI)

2. Smestite ih u senovito područje 

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalievajte ih dvaput dnevno 

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih letnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

PROČITAJTE JOŠ: CVEĆE NAŠIH BAKA SE VRAĆA U MODU: Hortenzija je savršena za senovita mesta i cvetaće celo leto (SAVETI ZA GAJENJE I NEGU)

Dodatni trik!

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svetu je to što mogu promeniti boju svojih cvetova. Prvi su to primetili vrtlari i botaničari u 18. veku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti. Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete da nabavite jednostavni pH tester.

Kada saznate vrednosti i želite sniziti pH, dodajte aluminijum sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za glinom u prahu. Ipak, imajte na umu da će bele hortenzije gotovo uvek ostati bele jer one vrlo teško menjaju boju.

Tekst: T.B.

Izvor: Zadovoljna


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...