KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE U BAŠTI ZA ZIMU: osnovni saveti za obradu zemljišta u jesen

Za pravilno prolećno cvetanje i rod biljaka potrebno uje da obavite neophodnu jesenju pripremu zemljišta, a evo kako to rade iskusni baštovani!

KAKO DA PRIPREMITE ZEMLJIŠTE U BAŠTI ZA ZIMU: osnovni saveti za obradu zemljišta u jesen Foto: Shutterstock

Kvalitetna jesenja priprema, dobar je preduslov za prolećno cvetanje. Veoma je bitno kako ćete pripremiti vašu baštu za dugi zimski san.

Adekvatnom plodosmenom čuvate mikrobe u zemljištu koji će biti aktivni tokom čitave zime, a koji će u proleće ubrzati rast novih biljaka. Ideja je da biljke koje će ostati u bašti, posadite sredinom septembra (mahunarke), a druge vrste 4 nedelje pre prvog mraza.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da posadite šargarepu i peršun: svi saveti za jesenju setvu i negu povrća

Sledeću kulturu možete saditi i dok su prethodne biljke još uvek u bašti. Jedne će uvenuti dok druge niču. Biljke koje su idealne za plodosmenu su mahunarke i strna žita. Adekvatnom plodosmenom štitite zemljište od erozije, i tako čuvate dragocen površinski sloj zemljišta.

Nakon što su vaše biljke u jesen prestale da rađaju, dolazi na red da se bašta očisti a stabljike počupaju. Preporučljivo je da se deo stabala i zelene materije iskoriste za zimsko malčiranje. Naime zelenu materiju koja vam nije potrebna treba usitniti i posuti po zemljištu. Višak je takođe idealan za kompostište.

PROČITAJTE JOŠ: Jesenja sadnja lukovičastog povrća: evo kako se sadi i neguje crni i beli luk (SAVETI)

Ovakvim „pokrivanjem“ zemljišta čuvate površinski sloj od oštre zime, i dozvoljavate da se mikrobi iz zemljišta hrane organskom materijom a razgradnja materije oplemenjuje vaše zemljište.

Takođe se preporučuje da određene biljke ne čupate u jesen, kao što su kupus, karfiol, kelj, prokelj i brokoli. Naime par ovih biljaka treba ostaviti tokom zime, i čupati u rano proleće jer tada ove biljke luče određena jedinjenja koje mogu da spreče pojedine vrste štetočina

Izvor: Agro media

KAKO DA SPREMITE RUŽE ZA ZIMU: evo kako da posadite i orežete ruže u jesen (SAVETI)

Najviše posla oko bodljikavih lepotica ima u jesen, jer se sada sade, orezuju i pripremaju za zimski san.

PROČITAJTE JOŠ: 12 ključnih saveta za prelepe ruže u vrtu

Jesen je idealno vreme za sadnju ruža i ovo cveće prekrasnih boja i mirisa može da bude pravo rešenje za sve one koji su se umorili od jednogodišnjih cvetnica i šišanja travnjaka. Uz malo znanja i truda, ružičnjak će godinama ukrašavati vrt, dobijati pohvale gostiju i pružati veliko zadovoljstvo baštovanu.

Ruže je bolje saditi u jesen nego u proleće, i to se radi sve dok je zemlja suva i dok se ne smrzne. Međutim, pošto se zemlja zbog mraza stegne oko korena, takve ruže kasnije cvetaju od onih posađenih u proleće. Orezuju se kada precvetaju, a neke vrste svojim laticama dugo ukrašavaju vrt. Dakle, ne treba žuriti, ali valja napraviti plan, odabrati vrste i početi sa pripremom zemljišta. Ruži treba pažljivo odabrati mesto, jer na severu ne može da uspe, pošto joj je potrebno najmanje osam sati sunca.

Zemlju treba ostaviti praznu ili posaditi nešto drugo, a nikako novu ružu.

Kako se sade ruže u jesen - pročitajte OVDE!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta