Zašto opada cvet hibiskusa: koji insekti napadaju pupoljke i kako ih suzbiti (SAVETI ZA NEGU I SUZBIJANJE ŠTETOČINA)

Hibiskus je žbun koji je veoma poznat po ogromnim, prelepim cvetovima, međutim ove osetljive biljke ponekad ne cvetaju.

Zašto opada cvet hibiskusa: koji insekti napadaju pupoljke i kako ih suzbiti (SAVETI ZA NEGU I SUZBIJANJE ŠTETOČINA) Foto: Profimedia

Čak i ako redovno zalivate i prihranjujete hibiskus, može se desiti da počne da opada cvet ili da pupoljak uopšte ne procveta, piše Lepa & Srećna.

Jedan od najčešćih uzroka opadanja cvetova kod hibiskusa su insekti posebno insekt trips. Ovi sitni insekti se hrane cvetnim pupoljcima, nanoseći im štetu i opadanje pre cvetanja. Korišćenjem organskog insekticida jednom nedeljno (prema uputstvu) možete da ih suzbijete i pomognete svom hibiskusu. 

PROČITAJTE JOŠ: NISKO KOŠENJE UNIŠTAVA I NAJLEPŠE DVORIŠTE: Evo kako da spasete travnjak uništen kratkim šišanjem

Mušica je još jedna štetočina koja utiče na cveće hibiskusa. Ovaj insekt polaže jaja u pupoljcima hibiskusa, koji požute i na kraju opadaju. Nju takođe možete kontrolisati odgovarajućim insekticidom specijalno pripremljenim za ove insekte. Da biste otkrili da li su mušice uzrok opadanja cvetova ispitajte pale pupoljke i potražite tragove larvi mušica - precescite pupoljak ili odvojite latice. 

Ostali insekti koji takođe utiču da hibiskus ne cveta su: pauk, grinje, biljne vaši, bele mušice, itd. Pored insekticida, pomoći će i postavljanje zamki koje privlače insekte u blizini biljke. 

Ostali faktori koji dovode do opadanja cveta i pupoljaka hibiskusa mogu da budu rezultat niza drugih faktora, kao što su prehrana, zalivanje i stanje životne sredine. 

PROČITAJTE JOŠ: Jeftin i odličan trik iskusnih baštovana: kako da napravite prirodno đubrivo za cveće od samo 3 sastojka (URADI SAM + VIDEO)

Opadanje pupoljaka često može biti povezano sa uzrocima koji mogu lako da se isprave. Na primer to su: nedoljno navodnjavanje, nagle temperaturne promene, previše đubrenja koji mogu pokrenuti i opadanje lišća sa drveta hibiskusa. 

Cveće hibiskusa zahteva puno svetlosti, visoku vlažnost vazduha i vlažnost zemljišta. Takođe, hibiskusu je potrebno i redovno prihranjivanje đubrivom prema uputstvu. Najbolji način da cveće hibiskusa ostane zdravo je da prepoznate njihove potrebe i da pregledate biljku u potrazi za najčešćim uzročnicima opadanja cveća i lišća.

Piše: Marija Ivoš

Izvor: Lepa&Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta