EGZOTIČNI GRM IZ MEKSIKA: Beloperone guttata je divan cvetni grm za vaš vrt ili terasu

Neobična biljka koja nam se dopala je ukrasni hmelj koji dolazi iz Meksika. Ukoliko ste ljubtelj toplih boja ovaj žbun će vam se svideti kao ukras za vaš balkon ili baštu.

EGZOTIČNI GRM IZ MEKSIKA: Beloperone guttata je divan cvetni grm za vaš vrt ili terasu Foto: Profimedia

Ukrasni hmelj ili sobni hmelj (Beloperone guttata), poznat i pod nazivom biljka račić ili biljka škamp je zanimljiva sobna biljka zbog nežnih grimizno obojenih pokrovnih listova, brakteja nalik na metlice. U toku leta na polusenevitom mestu na terasi, balkonu ili u vrtu unosi boju i vedrinu.

PROČITAJTE JOŠ: NEOBIČNA SOBNA BILJKA: Čupava paprat je savršena za stan bez mnogo svetla (NEFROLEPIS + SAVETI ZA NEGU)

Beloperone guttata ili ukrasni hmelj je tropski žbun iz porodice Acanthaceae, kojoj pripada oko 60 vrsta. Ime ove porodice, Beloperone potiče od grčkih reči, belo što znači strela, i perone, što znači veza, jer listovi prilikom izbijanja nalikuju na strele. Englesko ime ove biljke Shrimp Plant, znači biljka račić, biljka škamp, jer podseća na škamp kada se iz brakteja izduže sitni beli cvetovi.

Ukrasni hmelj potiče iz Meksika. U svom prorodnom staništu raste kao grm ispod velikog drveća i može da bude prilično veliki i razgranat. Kao sobna biljka može da poraste u visinu od 30 cm do 1 m.

Listovi ukrasnog hmelja su okrugli i zašiljeni na vrhovima.

Sitni beli cvetovi ukrasnog hmelja izlaze iz upadljivih braon-crvenih pokrovnih listova, brakteja koji su poređani u klasove, duge oko 10 cm. Ako raste u povoljnijim uslovima brakteje se zadržavaju, čak u toku cele godine.

PROČITAJTE JOŠ: Otkrivamo: šta vaše omiljeno cveće govori o vama

Početna boja brakteja ukrasnog hmelja je žuta, koja prelazi u svetlu ružičastu, pa do tamnoružičaste i bordo. Boja brakteja je naročito upadljiva, ako se biljka dobro hrani na punoj svetlosti, a ako ima suviše vlage i nema dovoljno svetlosti brakteje su žute boje.

Kada se saksija nalazi neposredno uz prozor brakteje ukrasnog hmelja dobijaju crvenkastu nijansu, dok su one udaljene od prozora svetlozelene.

Ukrasni hmelj se može postepeno prilagoditi suncu, a boja brakteja može da bude i do ljubičastih nijansi.

Tekst: Stefan Tanasijević

Izvor: ArtNit
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta