Od seoske bašte napravite luksuzno dvorište: 5 ideja za raskošno i skupoceno dvorište (FOTO)

Unesite par novina u svoje dvorište i uživajte u raskošnoj i čarobnoj bašti!

Od seoske bašte napravite luksuzno dvorište: 5 ideja za raskošno i skupoceno dvorište (FOTO) Foto: Shutterstock

Seosko dvorište uređeno po standardima pejzažne arhitekture izgledaće podjednako luksuzno kao i ono koje se nalazi u bilo kojoj gradskoj sredini ili elitnim četvrtima. Dobra vest je da nije potrebno značajno više novca, zbog niza prednosti.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je najbolje zemljište za TRAVNJAK: kako da odredite kvalitet zemljišta i da ga pripremite za sadnju trave

Potrebno je samo minimalno intervenisati kada su u pitanju prirodne linije placa, konfiguracija terena, iskoristiti već postojeće drvorede, voćnjake, vinovu lozu i napraviti kompoziciju koja odgovara domaćinima. Bazen više nije tabu tema ni za seosku sredinu, a bio bazen je preporuka stručnjaka, jer cena njegovog održavanja je zanemarljiva.

Razmislite o nepokrivenom tremu - pergoli

Trem koji je ujedno i pergola, jedno je od rešenja. Jer, iako se na selu mnogo radi, domaćini sa ukućanima posle napornog rada vole da odmaraju u hladovini. Na pergole u selima obično se pušta vinova loza, ali i glicinija (Wisteria sinensis), predivne ljubičaste boje ili čak bele boje, može da bude dobro rešenje. Da se od trema napravi pergola, dovoljno je izbeći crep na delu koji želite.

PROČITAJTE JOŠ: Iskustvo baštovana: kako napraviti jeftin plastenik (KORAK PO KORAK)

Nivelacija terena nije neophodna

Seoska dvorišta, posebno ona u brdsko - planinskim područjima su neravna i često se pribegava nivelisanju terena, što nije neophodno, jer "nepravilnosti" često mogu da budu prednosti. Posebno zato što je nivelisanje skupo. Dvorište koje nije nivelisano daje mogućnost pravljenja mini terasastih celina, te ćete na jednoj posaditi cveće, na drugoj začinsko bilje, napraviti fontanu ili jednostavno oblikovati travnjak.

Kako da posadite cveće i voće da bi vaše dvorište izgledalo raskošno - pročitajte na sledećoj strani!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta