Vigna caracalla - puž pasulj: kako da zasadite, razmnožite i zaštitite zimzelenu penjačicu (SAVETI ZA BAŠTOVANE)

Puž pasulj poreklom iz tropskih krajeva, u periodu vegetacije zahteva dosta vode i sunca ali zato cveta do kasne jeseni.

Vigna caracalla - puž pasulj: kako da zasadite, razmnožite i zaštitite zimzelenu penjačicu (SAVETI ZA BAŠTOVANE) Foto: Wikimedia Commons, Profimedia

Vigna caracalla je trajna zimzelena penjačica, a pripada porodici grahorica. Veoma egzotična i mirisna, poreklom je iz tropskih krajeva, sa prostora Venecuele. Ima cvetove u obliku pužića, većinom su ljubičaste, bele, roze ili žute boje. Voli da raste u poluseni, na zemljištu bogatom humusom, vlažnom ali sa dobrom drenažom.

Pročitajte još: Kako da sadite đumbir u bašti: saveti za izbor zemljišta, đubrenje i negu biljke Zingiber officinale (VIDEO)

Ovo je višegodišnja zeljasta biljka i ako joj zaštitite koren  preko zime, u proleće će ponovo niknuti i obradovati vas svojim cvetovima. Plod je dugačka mahuna u kojoj se nalaze čvrste semenke. Pre sadnje, dobro ih je potopiti u toplu vodu da lakše izniknu. Ima listove poput svih grahorica, trostruke sa srcolikim izgledom, kod nekih zimzelenih varijanti su listovi čvrsti, kožasti i elipsasto izduženi, sužavaju se na vrhu.

Razmnožava se semenom, reznicama, a može i deljenjem korena. U našim uslovima može da raste veoma lepo, ali je zimi treba zaštititi od smrzavanja. Podnosi temperature do -6 stepeni, ako je posađena u saksiji, najbolje je uneti u zaštićeni prostor, inače u zonama 9 i 10 raste u baštama bez ikakvih posebnih zahteva.

Pročitajte još: Solarno navodnjavanje povrća: kako da zalivate biljke uz pomoć sunčeve energije (SAVETI, POVRTARSTVO)

Kao biljka puzavica je veoma atraktivna, može da naraste i po nekoliko metara, a svojim opojnim mirisom privlači mnoštvo insekata, naročito pčela i leptira.

Veoma je lepa kad se penje uz ograde i neki oslonac, u predelima uz morsku obalu mogu se videti impozantni primerci. U doba vegetacije zahteva dosta vode i sunca, a cveta celo leto do kasne jeseni.

Izvor: Baštovanstvo
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta