EM-tehnologija leči zemljište da bi dalo bolji prinos: kako da sami napravite serum od efektivnih mikroorganizama

Uz pomoć EM tehnologije zemljište maksimalno obnavlja svoju prirodnu plodnost, bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Uz minimalna fizička i radna ulaganja, sa takvog zemljišta se može ubirati najveći mogući prinos najvišeg kvaliteta...

EM-tehnologija leči zemljište da bi dalo bolji prinos: kako da sami napravite serum od efektivnih mikroorganizama Foto: Profimedia

EM-tehnologija, jedna od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru 21. veka, zasniva se na primeni efektivnih mikrorganizama. 

Osnivač EM tehnologije je japanski profesor, mikrobiolog, Teruo Higa. 

Ovaj naučnik je 1988. godine uspeo da stvori super složen kompleks korisnih bakterija, kojeg je nazvao efektivnim mikroorganizmima (EM). Odatle i potiče naziv "EM-tehnologija". Potekla u Japanu, EM-tehnologija je danas priznata i u mnogim državama sveta; ona predstavlja deo nacionalne politike. Broj takvih država postojano raste, piše portal Polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs. 

VIŠE: Korak po korak: poboljšajte baštensko zemljište pomoću biljaka

1988. godine ruski naučnik, doktor medicinskih nauka, Pjotr Ajuševič Šabljin je na osnovu anabiotskih mikroorganizama, bajkalskog ekosistema stvorio ruski EM preparat, koji je po nekim pokazateljima čak i prevazišao japanski analog. Taj ruski preparat je koncentrat u tečnom stanju u kojem je uzgojeno više od 80 sojeva glavnih anabiotskih (korisnih) mikroorganizama, koji se u prirodi nalaze u zemljištu. Preparat ne sadrži genetsko izmenjene mikroorganizme. 

Karakteristično za EM-preparat je to što on predstavlja čvrstu zajednicu aerobnih i anaerobnih mikroorganizama. I jedni i drugi, bez obzira na različite oblike života, obitavaju u jednoj sredini u režimu aktivne razmene izvora hrane. i to tako da produkti metabolizma jedne grupe predstavljaju hranu onoj drugoj grupi, pri čemu dolazi do akomulacije pozitivnih osobina ujedinjenih mikroorganizama.

Ovi mikroorganizmi pri unošenju u zemljište aktiviraju lokalnu saprofitnu mikrofloru, koja prerađuje organski otpad u oblik koji je za biljke lako dostupan i lako se koristi. Pri tom nastaju raznovrsne, fiziološki aktivne, materije-fermenti, amonokiseline,vitamini, biofungicidi i dr. koji direktno ali i indirektno utiču na rast i razvoj biljaka, i obavljaju čitav niz funkcija za zaštitu biljaka od bolesti i na sanaciji zemljišta.

Pošto je tlo većim delom "bolesno", u njemu preovladavaju patogeni "lideri". Kada se u zemljište unese, preparat, EM-1 radikalno utiče na biocenozu zemljišta, potiskujući patogenu mikrofloru. Rezultat toga je da se osnovna masa mikroorganizama okreće regeneraciji (obnovi) a da se celokupnom zemljištu daje produktivna snaga. 

Kako da sami napravite mikrobiološko đubrivo... pročitajte na drugoj strani teksta!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta