Osnovni vodič za zalivanje travnjaka: 8 pravila za negovanu travu

Savršen travnjak sa zdravom travom koja ima jak i dubok koren san je svakog baštovana! Evo koja uputstva treba da sledite da biste u tome uspeli...

Osnovni vodič za zalivanje travnjaka: 8 pravila za negovanu travu Foto: Shutterstock

1. Jutarnje zalivanje

Između 4 i 10 sati ujutru je najbolji termin za zalivanje bašte zato što je vazduh hladniji i obično tada nema jakog vetra. Kako se podne primiče, voda isparava previše brzo, dok u večernjim satima, voda može da se zadrži na travi što dalje može uzrokovati mnoštvo bolesti. Najveći problem može predstavljati razvoj gljivica, kojima savršeno odgovara vlažan teren tokom noći. Pored prekratkog košenja trave, zalivanje noću je najgora stvar koju možete da uradite svom travnjaku.

VIŠE: Priprema zemljišta za travnjak: evo šta treba da sadrži površinski sloj zemljišta

2. Dobro nakvasite zemlju

Veoma je važno da dobro navlažite zemljište oko 15 cm, koliko predstavlja dubina zdravog korenskog sistema. Kako biste proverili koliko je vlage vaš travnjak poprimio, proverite zemljište na svakih 15 minuta zalivanja. Najbolji način da testirate vlažnost zemlje jeste da jna nekom mestu gde se "ožiljak" neće videti napravite vertikalni rez ašovom i proverite koliko je vremena potrebno da voda da napravi svoj put u zemlji, a zatim koliko se ta voda zadržava svaki put kada uključite crevo. Imajte u vidu da svako ima drugačije zemljište.

3. Upotrebite pulsirajuće prskalice umesto oscilirajućih

Uložite novac za izgradnju prskalice u vašem travnjaku jer ona predstavlja najbolji sistem za zalivanje trave. Ovo je najefikasniji sistem zalivanja i isplatiće vam se na duge staze. Ako planirate da živite na toj lokaciji više godina, ova vrsta prskalice je dobra i vredna investicija.

Za vlasnike kuća koji nemaju sistem za navodnjavanje i ne žele da investiraju u takav sistem, pulsirajuća prskalica zakačena na baštensko crevo je najbolji izbor za zalivanje travnjaka. Prskalica izbacuje vodu horizontalno i velikom brzinom tako da se kapljice ne mogu raspršiti na vetru.

VIŠE: Očistite travnjak od korova

4. Vodite računa o novoj travi

Pulsirajuće prskalice su odlične za travanjake sa zrelom travom, ali  ne i za novu i mladu. Intezivan i jak mlaz vode može da spere seme. Oscillirajuća prskalica predstavlja bolji izbor za mlade travnjake, dok se ne razvije dobar i čvrst koren kada možete preći na pulsirajuću.

5. Zalivajte travnjak najviše dva puta nedeljno

Ako je vaše zemljište pretežno glineno, zalivajte ga jednom nedeljno. U slučaju da je peščano, zalivajte ga na svaka tri dana otprilike. Najvća greška je što mnogi ljudi iz velike želje da imaju prelep travnjak, zalivaju ga preteranim količinama vode koje mu sigurno neće prijati.

Preveliko zalivanje može dovesti do nastanka i razvoja gljivica i plitkog, nejakog sistema korena. Umesto toga, zalivajte travnjak malim količinama vode koja će podstaći koren da raste dublje. Najbolji savet: dobro zalijte travnjak da voda dopre što dublje u zemlju, a onda ga zalivajte ređe.

VIŠE: Organsko baštovanstvo: kako da pretvorite travnjak u povrtnjak ili cvetnu leju bez dubokog riljanja

6. Nabavite tajmer

Ako gledate na sat i pokušavate da se setite da isključite vodu na vreme, postoje velike šanse da će vaše misli odlutati, pa ćete zaboraviti da prskalice rade. Zato nabavite tajmer. Oni su prilično jeftini i možete ih nabaviti u većim marketima. Tajmer automatski isključuje vodu nakon određenog vremena kako bi se osigurala tačna količina vode koja je travnjaku potrebna. Tajmer se povezuje sa slavinom i crevom.

7. Zalivajte travnjak kako treba, ili ne morate uopšte

Ako ne želite da zalivate travu, i to može da bude rešenje.  Travnjak može da se uspava, baš kao što je slučaj u zimskom periodu, tako da na travi ne bude nikakve štete. Naravno, uslov je da u tom periodu nema velikih suša. Ipak imajte u vidu da u slučaju uspavljivanja trave, kao i njenog ponovnog zalivanja, posle nekog vremena ne možete da ponavljate istu proceduru.

VIŠE: Zanimljiva ideja za dvorište: "šah tabla" na travnjaku

8. Pustite vodu da natopi čvrstu zemlju

Travnjaci u novim stambenim prostorima u kojima je uglavnom uklonjeno kvalitetno i obradivo zemljište, često imaju zemlju koja teško upija vodu. U tom slučaju, vlasnici kuća treba da ublaže i razgrade tlo, kako bi voda pronašla svoj put u zemlji. Zalijte zemljište 30 minuta, pa ga pustite da upije vodu, a zatim ga ponovo zalivajte oko 30 minuta. 
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta