Prava biljka za severne delove bašte: kozja brada (Aruncus dioicus) uspeva u senci

Krupna, robusna biljka, "kozja brada" ili suručica može biti vrlo lep ukras u bašti - dekorativna je i u vegetativnoj i u generativnoj fazi!

Prava biljka za severne delove bašte: kozja brada (Aruncus dioicus) uspeva u senci Foto: Profimedia, Wikipedia / Walter Siegmund, Missouribotanicalgarden

Suručica, kozja brada (Aruncus dioicus Fernald iz fam: Rosaceae) jeste višegodišnja biljka, visine 80–200 santimetara.

Rizom je drvenast, jak i veoma razgranat, od kojeg polazi mnogobrojno korenje. Stabljike su jednostavne, gole. Listovi su dugi do metar, dvostruko perasto deljeni, na dugim lisnim drškama.

PROČITAJTE JOŠ: Biljke za prohladne i mračne prostorije

Listići su široko jajasti ili duguljasti, sedeći ili na kratkim drščicama, pri osnovi klinasti i skoro srcasti, oštro dvostruko testerasto nazubljeni, goli ili po nervima i obodu dlakavo zašiljeni. Cvetovi su jednopolni, retko dvopolni, a biljke dvodome.

PROČITAJTE JOŠ: Grevilea voli hladnije stanište

Cvetovi su prečnika do pet milimetara, grupisani u široke metličaste cvasti, dužine do 50 santimetara. Muški cvetovi se sastoje od po pet čašičnih i kruničnih žućkastobelih listića i 20–30 prašnika. Kod ženskih cvetova, nalaze se, takođe, čašični i krunični listići bele boje i tučak od tri karpele (oplodnih listića).

Vreme cvetanja: od maja do avgusta. Ova biljka se javlja u manjim grupama ili pojedinačno u vlažnim šumama i zasenjenim mestima, nekad po ivicama šuma, najčešće u pojasu bukovih, a ponekad i u hrastovim šumama.

PROČITAJTE JOŠ: 5 lepih modela za letnjikovac u vrtu

Rasprostranjena je u srednjoj, južnoj i zapadnoj Evropi, južnim delovima Rusije, nekim delovima Azije i u Severnoj Americi. Kod nas je takođe rasprostranjena, posebno po bukovim šumama. Forma pilosa rasprostranjena je u Šumadiji (Gledićke planine), forma falcata na Prokletijama, dok je tipična forma prisutna na više naših planina.

Ova biljka ima niz dekorativnih karakteristika, zbog kojih može da bude veoma atraktivna za uvođenje u kulturu. To je krupna, robusna biljka. Poseduje interesantne i krupne listove i tanke nežne i dugačke cvasti. Ukrasna je i u vegetativnoj i u generativnoj fazi. Može lako da se gaji, a potrebno joj je plodno zemljište sa dovoljnom količinom vlage. Odgovara joj severna strana i uopšte senovito stanište.

Napomena: Na osnovu literaturnih podataka, suručica ima lekovita svojstva. Koristi se za snižavanje povišene temperature, kao sredstvo za poboljšavanje varenja hrane, kao i kod reumatskih oboljenja.

Izvor: Politika
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta