Koju jelku treba izabrati ako želite da je zasadite u bašti posle Nove godine

Jelku u busenu možete, uz dobru negu, održati u žardinjeri do sledeće Nove godine. Kasnije ona može postati ukras vaseg vrta pa pročitajte koje vrste su najbolje za tu svrhu...

Prvo što treba da uradite je da svoju novu biljku iznesete napolje. U prostoriji koja se greje vazduh je suv i četine će vrlo brzo početi da otpadaju, što će biljci umanjiti vitalnost i loše uticat na njen izgled. Ukoliko imate prostora jelku možete odmah, čim vremenski uslovi dozvole, posaditi u vrt. Pri tome morate imati na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo odaberite mesto, kako vam za nekoliko godina ne bi smetala. Smrče i jele imaju tanjirast korenov sistem, koji se po pravilu prostire u širinu onoliko koliko se prostire i nadzemni deo - krošnja. Zato vodite računa da biljku ne posadite suviše blizu objekta. Sve predložene vrste dobro podnose senku i gradske uslove. 

Ako želite, jelku možete sačuvati u posudi za sledeću Novu godinu. Treba samo da je na pravi način presadite u dovoljno veliku saksiju. Pri tome se treba pridržavati pravila koja važe za sve biljke u žardinjerama, da se ne bi desilo da umesto ukrasa u žardinjeri već posle mesec-dva dobijete potpuno suvu biljku. To znači da u posudi morate obezbediti dovoljno dubok drenažni sloj, koji će omogućiti nesmetano oticanje suvišne vode. Biljku zasadite u mešavinu baštenske zemlje, humusa i peska u jednakim količinama. Vodite računa da zemlja potpuno ispuni prostor oko busena. Posle sadnje biljku dobro zalite. Redovno je prihranjujte preparatima koji se mogu nabaviti u svim biljnim apotekama. Najjednostavniji su oni u obliku štapića ili granula, koji se u zemlji rastvaraju nekoliko meseci, postepeno oslobađajuci neophodne materije. 

Treće godine je svakako zasadite u vrt. Pri tome, ako joj nađete dobro mesto, naspram prozora dnevne sobe, možete je kasnijih godina kititi i u dvorištu, što će predstavljati svojevrstan novogodišnji ukras ne samo vašeg doma, već i vaše okoline! 

Tekst: Milica Buha, dipl. ing. pejzažne arhitekture

Izvor: Lepo polje
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta