Organsko baštovanstvo: kako da pretvorite travnjak u povrtnjak ili cvetnu leju bez dubokog riljanja

Umesto da provedete sate u dubokom riljanju i tegobnom čišćenju ledine od raznih trava i korova, poslužite se ovim jednostavnim trikovima i pripremite zemljište za povrtnjak na lak način!

Organsko baštovanstvo: kako da pretvorite travnjak u povrtnjak ili cvetnu leju bez dubokog riljanja Foto: Profimedia

Ovaj postupak će vam uštedeti mnoge sate mučnog rada i truda, a dobićete plodnu bazu za povrtnjak koji možete otpočeti već na proleće.

Pakovanje slojeva jesenjeg lišća, starih kartona, komposta, stajskog đubriva i drugih organskih materija može da zameni sate rada na dubokom riljanju ledine koju želite da pretvorite u povrtnjak. 

Prvo obeležite deo koji želite da preradite - bojom u spreju ili zategnutim kanapima, pa ošišajte travu maksimalno kratko.

Više: Malč za dekoraciju i zaštitu

Nanesite kompost ili organsko đubrivo u sloju debljine oko 5-6 centimetara. Iz ovog sloja će se mikroorganizmi raširiti i u zemljište, a važno je da ga dobro navlažite. 

Prekrijte taj deo debelim kartonima koji će zaustaviti rast vegetacije, sprečavajući svetlost da dopire do trave i korova. Navlažite kartone.

Nanesite još jedan sloj komposta od 5-6 cm pa prekrijte slojem od 40 cm mešanog organskog materijala - ošišane trave, suvog lišća, slame, stajskog đubriva. Dodajte kuhinjske organske otpatke i soc od kafe. Dobro navlažite i ovaj sloj.

Za povrtnjak, završite svoju baštensku površinu slojem od 5-6 cm slame ili komposta, a ako želite da napravite ukrasnu cvetnu leju, završite ukrasnim malčem od kore drveta.

Do proleća će mikroorganizmi obaviti svoj posao i površina će biti spremna za sadnju ili setvu!

Više: Kako da očistite travnjak od korova

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta