Seoski lepotan karanfil u 20 slika

Mada latinski naziv karanfila potiče od grčke reči koja znači "bog", ovaj cvet je kod nas popularan kao neki seoski lepotan. To ne znači da ne predstavlja izazov za baštovane - postoji više od trista varijeteta, a mi vam u galeriji predstavljamo neke od najlepših.

Seoski lepotan karanfil u 20 slika Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »

Retko je karanfil u centru pažnje. U leji je uglavnom pratilac upadljivih perena i onih s krupnim cvetovima. Ova vrsta biljaka često ima ulogu i da krasi ivicu staze. Ipak, isplati se pogled iz blizine na isfronclane latice, pune ili obične cvetova bele, roze ili plišane crvene boje. Pri tom se oseća fini miris tipičan za karanfil. Ova karakteristika čini ga idealnim stanovnikom saksija i žardinjera.

Raznovrsnost karanfila je neverovatna i za velike poznavaoce biljaka. Postoji veliki broj kultivara i sorti, i u zavisnosti od vrste od koje potiču, biljke se dele na jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje. Klasični stanovnik bašte je dvogodišnji turski karanfil, koji uglavnom ima poluloptaste cvasti. Za saksije i posude idealan je niski, jednogodišnji kineski karanfil. Turski karanfil je višegodišnja biljka, ali zimi teško podnosi nisku temperaturu.

Za razliku od njega, Dianthus plumarius i Dianthus carthusianorum krase brojni oblici cvetova koji dugo traju. Njihova ljubav prema sunčanim staništima podrazumeva suvo zemljište, jer veliku vlagu ne podnose. Glinovito zemljište treba da pomešate s peskom i šljunkom. Radi prilagođavanja suši i vrelini listovi su uski i igličasti. Kao srebrnasti pokrivač tla ova biljka krasi baštu i u vreme kada ne cveta. Pogledajte ove lepotane u našoj galeriji slika.

Savet: Karanfil u saksiji orežite posle cvetanja da bi još jednom cvetao, a turski karanfil ostavite u leji da bi se na stabljikama obrazovalo seme.
slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta