Mini park uz bonsai

Glavni cilj uređivanja bonsaija je da se drvo oblikuje tako da što više podseća na ono iz prirode. Uz dovoljno pažnje i posvećenosti, možete odgajiti pravi mini park, a za početnike se preporučuju baštenske vrste bonsaija.

Mini park uz bonsai Foto: Shutterstock

Umetnički oblikovana stabla već dugo i na našem podneblju imaju svoje obožavaoce. Početnicima se pre svega preporučuje gajenje baštenskog bonsaija, koji se sadi direktno u zemlju ili se uzgaja u velikim saksijama. Kao baštenski bonsai pre svega se koriste japanska božikovina ili Pinus parviflora.

Bonsai u saksijama najčešće je već formiran i svoj oblik čuva sa dva-tri orezivanja godišnje. Opipavanje supstrata vrhovima prstiju neophodno je kod klasičnog baštenskog bonsaija odnosno niskog bonsaija, koji se uzgaja u plitkim posudicama. Cilj je da se drvo oblikuje tako da što više podseća na ono iz prirode.  

Stručnjaci upozoravaju da bonsai koji se zasadi na otvorenom može da izdrži duže bez zalivanja, dok je biljkama zasađenim u posudicama leti potrebno mnogo vode, često čak i svakodnevno. Najbolje je da za to koristite kišnicu ili tekuću vodu siromašnu kreč njakom. Čim korenov sistem u potpunosti ispuni posudu, presadite biljku u svežu zemlju. Pri tom koren skratite za trećinu.  
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta