RED I SIMETRIJA ZA ONE KOJI VOLE UREDNO DVORIŠTE: kako da napravite formalan vrt, idealan za vredne baštovane

Formalni vrtovi savršeni su za one koji vole sklad i urednost, ali oni traže strastvene baštovane!

ostale slike u galeriji

U manjem vrtu je lakše napraviti elegantan i formalan vrt jer se uz malo truda dobija savršena simetrija koja je skladu sa arhitekturom kuće.

PROČITAJTE JOŠ: SVI ŽELE KOPIJU OVOG ČUDESNOG VRTA U SVOM DVORIŠTU: napravite svoju medicinsku baštu sa lekovitim biljkama za varenje, prehladu i smirenje

U ovakvom vrtu možete da sadite perene, jednogodišnje i dvogodišnje biljke i cveće. Biljke sadite u simetričnim oblicima i linijama koje se preklapaju kao u ogledalu.

Simetrične linije i oblici mogu da se primene i u vašem povrtnjaku. Osim što je praktično zbog staza kojima ćete se kretati kroz leje, ovaj stil će učiniti da vaša bašta izgleda skladno.

Strastveni baštovani će uživati u ovom elegantnom stilu koji krasi neki od najlepših svetskih vrtova, jer je za njih zaista potrebna vredna ruka! Jedan od najlepših primera ovog tipa baštovanskog rada Versajski vrt, oformljen još u 17. veku a onda kopiran širom evropskih dvorova.

Zato nije ni čudo što ćete "francuski vrt" naći i u srcu Engleske! U Kensingtonu, nekada privatnom vrtu britanske kraljevske porodice, danas se pred botaničkom baštom s ljubavlju uređuju leje u ovom stilu, a sezonsko cveće u njima smenjuje se u zanimljivom ritmu.

Kliknite OVDE da vidite kako sastav cveća menja izgled ovih leja - biće to inspiracija da i vi slično uredite svoj formalan vrt!

Izvor: Lepa&Srećna
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta