3. mesto na konkursu za najlepšu baštu Srbije 2015: mala gradska bašta Vesne i Aleksandra Galića iz Kikinde

Vesna i Aleksandar Galić iz Kikinde zajedničkim snagama više od jedne decenije stvaraju svoje zeleno carstvo... pogledajte njihovu predivnu baštu!

3. mesto na konkursu za najlepšu baštu Srbije 2015: mala gradska bašta Vesne i Aleksandra Galića iz Kikinde Foto: Saša Džambić, Privatna arhiva
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Afinitet prema lepim stvarima, ljubav prema prirodi, cveću i zelenilu, umeće planiranja i uređenja, nesebičan trud i uz sve to „zelena ruka”, samo su neke osobine Vesne i Aleksandra Galića, vlasnika trećeplasirane bašte na Konkursu za najlepšu baštu u Srbiji 2015.

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte: mali baštenski raj sa stazama od cigli u dvorištu Mirjane Smolčić (FOTO)

Zajedničkim snagama više od jedne decenije stvaraju svoje zeleno carstvo u Kikindi, na severu Banata. Njihova mala, ali skoro savršena gradska bašta dokaz je da je manje više. Na parceli od oko pet ari pre nešto više od 10 godina počeli su da preureuđuju dvorište Aleksandrovih roditelja. Pomoću ideja iz časopisa i sopstvenih vizija, počeli su da formiraju svoj vrt. Naturščići u svetu pejzažnih arhitekata, sami su osmislili baštenske celine, platoe za sedenje, uske leje, staze...

PROČITAJTE JOŠ: Drugoplasirana bašta konkursa za najlepšu baštu Srbije 2015: vrt sa dahom prošlosti porodice Stanković u Sremskoj Mitrovici

I skoro da nigde nisu pogrešili u strukturi. „Kada su završeni svi građevinski radovi i postavljene staze, počeli smo sa sadnjom biljaka”, opisuje ponosna vlasnica bašte kako je teklo uređenje. „Svekrva mi je na poklon ostavila šimšir, sada star oko 30 godina. Mesto su našla i stabla kajsije, višnje, smokve”.   Pored terase uz kuću raste gorostasna tuja. Uz ogradu koja odvaja parcelu od komšijske, rastu mnogobrojne puzavice, od tekome i lonicere, preko klematisa, do mirisnog jasmina. 

Tokom cele sezone u vrtu Galića nešto se dešava. Na proleće su u punom cvatu lale, spomenak, kerija, minđušica, forzicija, a onda se za veliki nastup spremaju plava kiša i božur sa belim, crvenim, bledoroze i ciklama cvetovima. On ima posebno mesto  u vrtu, ali i u Vesninom srcu. U različitim periodima cveta i klematis sa cvetovima crvene, bele, bordo i ljubičaste boje. Vatromet boja se nastavlja sve do jeseni kada jesenje cvetnice mame da se još koji trenutak uživa u vrtu. I tu nije kraj. Svoje mesto u ovom unutrašnjem vrtu pronašli su i magnolija, rododendroni, japanska dunjica, aster, kan-dilice, hoste... i mnoštvo biljaka u saksijama koje zimi vlasnici unose u stepenišni prostor i podrum. 

Iako su zajedno osmislili i uredili svoju gradsku oazu, o biljkama i vrtu najviše brine Vesna. Glavnu strukturu je postavila, a sada dopunjava sliku sezonskim cvećem. A i bašta radi sama za sebe. Neke biljke se samorasejavaju, a neke pasionirana baštovanka i sama proizvodi, poput vinke. Košenje i uređivanje travnjaka, kao i orezivanje prepušta Aleksandru, koji je, kako kaže u šali, tu samo da izvršava naređenja.

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte: baštovanski raj porodice Čarapić sa 300 ruža različitih boja i fontanom od 50 kvadrata! (Kuršumlija)

Iako bi on voleo da malo više podšiša biljke, ne sme da se meša u Vesnin dizajn prirodnog vrta.  U svojoj mirisnoj igraonici Vesna uvek pronađe nešto da radi: ili da plevi ili da skuplja precvetale cvetove, zaliva. Ali, kako kaže, oboje imaju vremena i da uživaju. S proleća garniturom za sedenje „jure” sunce dok piju kafu, a leti je guraju u hladovinu raskošnog rastinja. Porodični sklad ogleda se i delu vrta sa roštiljem, gde maksimalno uživaju sa svojim prijateljima.

Reč stručnjaka

Ova bašta nema svoj prednji i zadnji deo, ona ima fantastične celine koje se nadovezuju jedna na drugu, spojene stazama prolazima, uzanim lejama. Prostor je maksimalno iskorišćen i sa vertikalnim ozelenjavanjem postignuti su fascinantni rezultati. Poseduje sve kategorije sadnog materijala, a travnjak je održavan i lep uprkos slabijoj osunčanosti. Dizajnerski veoma maštovita, a funkcionalno besprekorna.

Tekst: Dragana Gojković, Slađana Milosavljević

Izvor: Moja lepa bašta 

FOTOGRAFIJE BAŠTE PORODICE GALIĆ IZ KIKINDE POGLEDAJTE U FOTOGALERIJI!
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta