Drugoplasirana bašta konkursa za najlepšu baštu Srbije 2015: vrt sa dahom prošlosti porodice Stanković u Sremskoj Mitrovici

Vicešampion konkursa za najlepšu baštu u 2015. godini je vrt porodice Stanković u Sremskoj Mitrovici.

Drugoplasirana bašta konkursa za najlepšu baštu Srbije 2015: vrt sa dahom prošlosti porodice Stanković u Sremskoj Mitrovici Foto: Saša Džambić, Privatna arhiva
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Drugoplasirana bašta konkursa za najlepšu baštu 2015. godine odražava autentičan duh prohujalih vremena, a njenu neponovljivu atmosferu doživi svako ko je poseti.

Prva stanica našeg baštenskog karavana bila je Sremska Mitrovica. 

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte: baštovanski raj porodice Čarapić sa 300 ruža različitih boja i fontanom od 50 kvadrata! (Kuršumlija)

Kada nam je u jutarnjim satima kapiju svoje gradske bašte otvorio Goran Stanković, kročili smo u još uvek usnulo cvetno carstvo obavijeno maglom. Poput škrinje pune dragocenosti i tajni prikazalo nam se u svom najboljem svetlu.

Goran, defektolog po struci, poželeo nam je dobrodošlicu i počeo pricu: „Naše porodično imanje prostire se na površini od 10 ari u centru grada i obuhvata austrougarsku kuću, staru 200 godina, zatim porodičnu kuću iz novijeg doba i ovu baštu”. 

Sremački gradski vrt ima višedecenijsku istoriju, o čemu svedoče pojedine biljke koje su pravi ponos ovog cvetnog raja: stogodišnji bršljan koji raste duž zidova stare kuće okrenutih ka dvorištu, zatim ruže penjačice, šimšir, tridesetogodišnja stabla tuje, baš kao i stari austrougarski bunar smešten u prednjoj bašti. 

„Postojeću baštu smo pre nekih deset godina moja supruga Vesna i ja počeli da preuređujemo i formiramo u skladu s koncepcijom koji smo sami osmislili. Pošto smo uklonili stare pomoćne prostorije koje su zauzimale ceo zadnji deo dvorišta, nasuli smo zemlju, zasejali travnjak, ozidali žardinjere, posadlili drveće i višegodišnje cveće, izgradili paviljon za sedenje”, priča ponosni hobi baštovan. 

PROČITAJTE JOŠ: Vaše bašte: april 2016. godine u vrtu porodice Milijanović u Lajkovcu (FOTO)

Mladi bračni par se tu nije zaustavio. Preuredili su i prednji deo dvorišta, popločali staze, formirali travnjake i napravili žardinjere, posadili nove biljke. Vlasnici ove zelene oaze su izuzetno ponosni na rezultate svoga rada. Ističu da baštu odlikuje, pre svega raznolikost biljnih vrsta koje su karakteristične za ovo podneblje.

Zastupljeno je zimzeleno i listopadno drveće sa više od 30 stabala: hrast, četiri breze, 16 tuja i čempresa, dva javorolisna platana, Pančićeva omorika, jelke; tu su zatim višegodišnje i jednogodišnje biljke, ukrasno žbunje i trave, nekoliko desetina različitih biljnih vrsta.

Od cvetnodekorativnih višegodišnjih vrsta ovde rastu: ruže, hemerokalisi, ljiljani, hibiskus, ukrasne trave, lavanda, oks, kaktusi, kao i nekoliko vrsta sezonskog cveća.

Dvorištem dominira travnjak koji se prostire na više od 3 ari. Sve staze, žardinjere i paviljon za sedenje ozidani su ciglom iz austrougarskog doba, a atmosferu upotpunjuje mnoštvo umetničkih prizora, skulptura i vešto uklopljeno osvetljenje.

Kada postoje ideja i volja, cilj je lako ostvariv. Stankovići, dugogodišnji čitaoci „Moje lepe bašte”, ideje za uređenje našli su u našem časopisu, ali su čitavu koncepciju sami osmislili. Svakodnevna briga o rastinju stalni je zadatak ali i zadovoljstvo ovom mladom bračnom paru, a ne izostaje ni pomoć petogodišnjeg sina Jakova.

Reč stručnjaka 

Kako istaći sve prednosti i potencijale jednog dvorišta – upravo u ovoj bašti pronaći ćete odgovor. Gradska bašta atrijumskog tipa, nevidljiva sa ulice, a zadivljujuća kada je otkrijete, spaja duh istorije, tradicije, hedonizma i današnje kulture življenja. Iskorišćeni su elementi i objekti iz ranijih dana, obnovljeni i prezentovani na poseban način. Zelenilo je uglavnom tradicionalno rasporeženo, ali su pored klasičnih vrsta zasađeni i noviteti poput bambusa.

Tekst: Dragana Gojković, Slađana Milosavljević 

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

FOTOGRAFIJE VRTA PORODICE STANKOVIĆ POGLEDAJTE U FOTO-GALERIJI!
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta