JESENJE CVEĆE: ljupki sedum za vašu terasu

Biljka sedum, poznatija u svetu pod imenom "jesenja radost" cveta sitnim, ljupkim cvetovima u ružičastoj boji. Kako vreme odmiče, ružičasta boja dobija posebnu smeđu notu koja se savršeno uklapa s nijansama drvene ograde ili nežnim puzavicama.

JESENJE CVEĆE: ljupki sedum za vašu terasu Foto: Shutterstock

Jesen je idealno vreme za uživanje na terasi, a najlepše septembarske i oktobarske tonove u vašim žardinjerama doneće šarmantni, nežni sedum. Ova biljka skromnog rasta iz familije Crassulaceae podseća, u najlepšem periodu cvetanja, na mekani, svetlozeleni tepih ukrašen prekrasnim, ružičastim sitnim cvetovima.

PROČITAJTE JOŠ:  Najlepše jesenje perene: hrizanteme, rudbekije, suncokret, helenijum...

Sedum, čiji naziv potiče od latinske reči "sedo", što znači "sedeti" i odnosio se prvobitno na vrste biljki koje su uspevale na stenama ili zemljanim međama. U porodici postoji više od 500 podvrsta od kojih je veliki broj vrsta žbuna, perena, poluzimzelenih i listopadnih biljki.

PROČITAJTE JOŠ: Šta je malč i kako da ga upotrebite u bašti za dekoraciju i zaštitu leja sa cvećem

Ova jesenja lepotica se savršeno kombinuje uz zimzelene biljke i perene koje cvetaju kasno poput zvezdana (aster) a može da poraste do 60 santimetara. Preporučuje se da je zasadite u umereno plodnoj i suvoj zemlji, neutralnoj ili alkalnoj i da je držite na suncu, okrenutu ka južnoj strani.

Nakon cvetanja, sedum treba skratiti da bi zadržao oblik ili ga ostaviti sa cvetnim pupoljcima da prezimi. Tokom zime sedum vegetira, odnosno delovi biljke koji su nad zemljom odumiru a koren ostaje aktivan u zemlji. U proleće se preporučuje da je podelite i razmnožite. Zanimljiv podatak je da se sedum koristi i u lekovite svrhe i to najviše kod upale uha.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta