Moćni antioksidans origano

Istraživači tvrde da je origano četvorostruko jači antioksidans od borovnica, dok pomorandže "pobeđuje" sa čak dvanaest puta jačim antioksidativnim svojstvima. Ulje origana uživa reputaciju omiljenog začina u italijanskoj i meksičkoj kuhinji.

Moćni antioksidans origano Foto: Shutterstock

Origano, čest sastojak italijanske i meksičke kuhinje, je biljka mediteranskog porekla, i predstavlja jedan od najbogatijih izvora antioksidanasa. Pored korišćenja origana kao začina, izuzetno je popularna i njegova upotreba u obliku ulja.

Ulje origana ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo - četiri puta je snažniji od borovnica, dvanaest puta jači od pomorandži, dok jabuku "pobeđuje" sa čak 42 puta jačim antioksidativnim svojstvima. Pored upotrebe u medicinske svrhe, ulj origana se vrlo rado koristi u kulinarstvu kao preliv za jela i salate, jer je vrlo ukusno.

Biljka raste do 90 santimetara visine, a odlikuje se sivkasto-tamnozelenim lišćem i ljubičastocrvenim cvetovima. Pogodna je za kuću i staklenike i laka za uzgajanje. Najviše joj odgovara temperatura izmedju 10 i 24 stepena i zahteva srednju vlažnost. Pogoduje joj sunčeva svetlost iz pravca juga, istoka ili zapada.

Za uzgajanje origana koristite običnu zemlju. Proverite da li je zemlja dobro aerisana, i po potrebi dodajte malo peska ili perlita. Ukoliko je zemlja previše gusta, dodajte i malo treseta. Zemlja treba da bude vlažna, a za zalivanje koristite mlaku vodu. Vodorazgradivo đubrivo dodajte na svake dve nedelje.

Seme se seje u rano proleće, a najbolje je staviti ga u mešavinu vlažnog treseta i perlita. Pokrijte saksiju i biljku plastičnom kesom i pričvrstite je gumicom oko saksije, kako bi se održala vlažnost. Postavite posudu na mesto gde ima indirektnog svetla ili ispod fluorescentnog svetla. Kad mlade biljčice isteraju po dva para listića, vreme je da je ih presadite u odvojene saksije.

Idealno mesto za origano je sims sunčanog prozora, a najbolje je da vam bude pri ruci - u kuhinji.

U. K.

 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta