Žednjak nastupa krajem sezone

Žednjak je odličan kandidat za kamene bašte, ali i za obične cvetne leje. Grupišite ga s ostalim kasnim cvetnicama kao što su zvezdan, pupavica ili ukrasne trave. Odlično uspeva i u polusenci, a može da izdrži i na suvljem zemljištu.

Žednjak nastupa krajem sezone Foto: Shutterstock

Karakteristike

Poreklo: Kina, Japan, Koreja, od Sibira do Evrope.
Rast: uspravan i žbunast.
Visina: 40-60 cm.
List: plavozelen, kožast.
Cvet: od ružičastog do smeđeg, cvast u obliku kišobrana.
Cveta: od avgusta do oktobra.
Osobenosti: ukrasne stabljike sve do proleća.

Stanište i nega

U kasno leto bašta je najčešće već dostigla svoj vrhunac, i upravo tada nastupa žednjak. Njegovim kasnim cvetovima raduju se i pčele i insekti, koji se hrane njegovim polenom. Ova nezahtevna perena odlično uspeva i na suvom zemljištu i u polusenci. Ali najviše joj odgovaraju staništa na suncu.

Ukoliko je zemljište i suviše vlažno, koren je podložan truljenju. Stabljike sa sazrelim semenom treba odseći tek na proleće, jer kada se na njima uhvati inje, izgledaju kao baštenski ukras, a istovremeno su i zimsko stanište i izvor hrane za insekte i ptice.

Primena

Žednjak je odličan kandidat za kamene bašte, ali i za obične cvetne leje. Grupišite i ostale kasne cvetnice kao što su zvezdan, pupavica (Rudbeckia) ili ukrasne trave. Neobično su lepe sorte sa crvenim lišćem kao što su „Black Beauty” (na fotografiji) ili „Purple Emperor”.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta