Aprilska sadnja hrizantema

U azijskim kulturama, ovaj cvet simbolizuje život. U Evropi ga, međutim, često poklanjaju kad izjavljuju saučešće zbog gubitka drage osobe. U baštovanima budi samo radost, zbog mnoštva tipova i boja.

Hrizanteme se razmnožavaju reznicama. Sade se napolju, u leje, u aprilu, maju ili junu, a za kasno cvetanje u staklenicima. Proizvodnja hrizantema za rezani cvet zahteva zemljište bogato humusom koje je duboko poorano i rastresito. Ožiljene reznice treba zasaditi odmah po preuzimanju.

Veoma je važno održavati vlažnost zemljišta, jer inače se odmah smanjuje kvalitet budućeg cveta. Pri uzgajanju na otvorenom koristi se 46-48 biljaka na 1 m2, a u zatvorenom prostoru 40-48 biljaka. Prihranjivanje treba bazirati na rezultatima zemljišnih analiza. Svakako je to u početku neki starter. Nakon sadnje hrizanteme traže 3-6 nedelja dugog dana, da bi formirali stabljiku dovoljne dužine.

Previše gust raspored doprinosi pojačanoj pojavi bolesti ili izduživanju stabla biljaka, kao i redukciji formiranja novih pupoljaka. Preporučljivo je da se biljke rasporede na sledeći način:
- minijaturne biljke u saksiji promera 5-7 cm, 90-100 biljaka/m2
- male biljke u saksiji promera 7-9 cm, 40- 50 biljaka/m2
- jedna biljka – jedna reznica u saksiji promera 10 cm, 28-35 biljaka/m2
- jedna biljka – tri reznice u saksiji promera 11-12 cm, 17-24 biljaka/m2.

Eva Sabo, dipl. ing. agronomije
“Pomex” d.o.o., Titel
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta