Zimski radovi u bašti

Kako da izbegnete sve brige u vrtu u hladnim danima.

Zimski radovi u bašti

Na samom početku zime, isto kao što se pobrinete za sve biljke, treba i da obezbedite da  vodovodne cevi, alat i kantice za zalivanje ostanu u dobrom stanju uprkos hladnom godišnjem dobu. Kante ispraznite i preko zime ih ostavite suve da ne bi zarđale i da ih mraz ne bi oštetio. Sklonite kante od plastike koje mraz može da polomi. Vodovodne cevi treba da zatvorite, a spoljne slavine da otvorite pre nego što nastupe niske temperature. Evo šta još možete da obavite tokom hladnih dana.

Februarska kontrola lukovica

Lukovice dalija i gladiola koje ste smestili u podrum povremeno treba proveriti da se ne bi pojavila plesan. Oštećene komade odmah treba izdvojiti.

Štetan sneg

Previše snega šteti travnjaku i žbunovima. Ako je moguće, zimi nemojte da gazite po travnjaku, a sneg otresite sa grana da ih ne bi polomio.

Popravite alat

Iskoristite vreme za čišćenje i popravku baštenskog alata. Ništa vas neće više naljutiti kada u proleće budete morali da trošite vreme i energiju na zamenu polomljenih drški, ili kada počnete da sadite nove biljke zarđalim alatkama.

Kiseonik za ribe

Ribama u baštenskom jezercetu preti gušenje ako mraz duže potraje. Omogućite razmenu gasova tako što ćete pre pojave mraza u vodu staviti stiropor koji se ne ledi ili bale slame. Ako je neophodno, debele slojeve snega i leda možete da otopite toplom vodom.

Postavite staze

Staze od malča, šljuka i kamenih ili betonskih ploča možete da postavite kada nema mraza. Ovakva organizacija radova donosi i izvesnu prednost jer su oštećenja na graničnim lejama neznatna, s obzirom na to da je bašta u zimskom snu.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta