KAKO SU NASTALE PČELE UBICE: priča o hibridnim insektima koji seju smrt širom sveta (FOTO)

Kako su nastale smrtonosne pčele koje svakodnevno ugrožavaju ljudske živote!

Kerr je mislio da će nova vrsta pčela brzo izumreti u novom okruženju ili da će svoje agresivne karakteristike ublažiti ukrštanjem s evropskim rođacima. Međutim, to se nije dogodilo. Pčele su pohrlile preko Južne Amerike pravo na sever Centralne Amerike u narednim decenijama. Do sredine 1980-ih godina, pčele ubice su stigle do SAD-a, a sada mogu da se nađu u mnogim južnim zemljama poput Kalifornije, Teksasa, Arizone, Nevade, Novog Meksika i Floride.

PROČITAJTE JOŠ: Otrovne biljke u baštama

One su prouzrokovale smrt najmanje 400 ljudi širom sveta, uključujući mnoge u SAD. Ipak, uprkos strašnom ugledu i zastrašujućem imenu, njihov otrov nije zapravo moćniji od svojih evropskih rođaka.

„Ubod afričkih pčela nije gori od ujeda evropskih pčela, pa je smrtonosna doza približno oko 1.000 ujeda“, rekao je profesor Francis Ratnieks za Iflscience.

„One su mnogo opasnije kada treba da brane svoju koloniju. Kako u koloniji može da bude i do 10.000 pčela, fatalna doza može da se dogodi“, kaže Ratnieks.

Ove hibridne vrste nisu dobile ime pčele ubice zbog svoje sposobnosti da ubiju ljude. U portugalskom jeziku, nova vrsta pčela se odnosila na assassin bees zbog sitnih rojeva koji se prikače evropskim košnicama, ubiju kraljicu i zamene je sopstvenom vrstom. Reč assassin se polako izgubila i ostale su poznate kao killer bees. 

Postoje neki dokazi koji ukazuju da su neke pčele ubice postale manje agresivne. Naučna studija koja je merila nivo agresije među afrikanizovanim pčelama u Portoriku otkrila je da su one zapravo agresivne koliko i evropske pčele. Pčele ubice stigle su na ostrvo sredinom 1990-ih godina, što znači da se do ove promene u ponašanju došlo u samo 20 godina.

Izvor: National Geographic Srbija
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta