NAJVEĆI SAJAM CVEĆA U LONDONU: Najlepše ovogodišnje bašte i trendovi koje ćemo voleti i posle 2017. godine!

Sajam cveća u Londonu se pokazao u punom sjaju. Dizajneri vrtova i izlagači cveća su uradili sjajan posao a imaju i važne poruke za nas!

NAJVEĆI SAJAM CVEĆA U LONDONU: Najlepše ovogodišnje bašte i trendovi koje ćemo voleti i posle 2017. godine! Foto: Profimedia

Kraljevska izložba cveća koja donosi nove trendove u dizajnu vrtova održava se u Londonu i biće otvorena za posetioce od 23. do 27. maja 2017. godine. 

Izdvajamo bašte i vrtove koji su nam ove godine privukli najviše pažnje, a takođe se osvrćemo i na zanimljive detalje koji su Sajam učinili upečatljivim.

Bašta Morgan Stenli

U bašti se pojavljuje sočan miks cveća i lišća. Od veličanstvenog niskog žbunja do perena ovaj projekat ima sve što biste očekivali u tipičnom britanskom vrtu.

Bašta je inspirisana kombinacijom geometrijskih oblika i prirode. Tu se nalazi vijugav put koji vodi kroz tri različita vrtna dela ka osunčanoj terasi. 

Nakon sajma ceo vrt će biti doniran i ta donacija će biti iskorišćena za obrazovne programe u istočnom Londonu.

PROČITAJTE JOŠ: Budite baštovan za 21. vek: 10 ideja za moderne bašte (FOTO)

M i G bašta

Inspirisan predelima sa Malte, M i G bašta ima monumentalne blokove krečnjaka, zasada trava, zimzelene vrste, trajnice i šumske prostirke jedinstvene na ovom  mediteranskom ostrvu sa suvom klimom. Parcela je podeljena u nekoliko zona koje predstavljaju posebnu ekološku celinu. Poruka dizajnera ovog vrta je da ljudi treba da preduzmu što više u borbi za očuvanje osetljive prirodne sredine na našoj planeti. Održivost predela, voda, recikliranje i kompostiranje su samo neki od koraka koje je potrebno preduzeti da bi se  očuvali osetljivi predeli i ekosistemi.

Put svile

Vrt pun kontrasta, sa šarenim rododendronima i božurima sa jedne strane, dok su lišće, šiblje i trava sa druge strane i njih presecaju crveni paravani koji predstavljaju planinski pejzaž u provinciji Sečuan u Kini.

Put svile je inspirisan bogatom istorijom i kulturom ove provincije koja je od davnina poznata po obilju plodnog zemljišta i povoljnim klimatskim uslovima. U konceptu vrta se vidi kombinacija različitih pejzaža ove provincije gde se kombinuju arhitektura i pejzažni sadni dizajn. Sadnice su kineskog porekla a često se sade i na zapadu.

PROČITAJTE JOŠ: KINESKI VRT ODUŠEVIO ENGLEZE: Spektakularna bašta Svileni put na Kraljevskoj izložbi cveća u Londonu

Dobrodošli u Jorkšir baštu

Bašta podseća na litice za šetnje u Jorkširu, gde divlja šumska idila okružuje stara vrata manastira i koja se lagano sliva do obale.

Vrt je inspirisan specifičnim predelima Jorkšira sa mnogim istorijskim građevinama i nasleđima.

U sadni materijal je uključeno dosta živopisne, divlje trave i drveća sa tih prostora.

Cilj ovog vrta je da istakne divlju lepotu Jorkšira i da inspiriše ljude da posete taj kraj.

Elitna kraljevska izložba cveća okuplja vrhunske baštovane sveta, pa čak i oni koji nisu nagrađeni izazivaju opšte divljenje! Uživajte i vi u galeriji slika koje predstavljaju njihova dela!

KLIKNITE NA SLIKU DA LISTATE GALERIJU!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta