Najlepše bašte Srbije 2015. godine: nagrada porodici Zlatković iz Leskovca za inovacije u vrtu

Svoj kutak iz bajke pasionirani ljubitelj cveća Viktor Zlatković stvarao je skoro deceniju i napravio je pravi mali raj!

Najlepše bašte Srbije 2015. godine: nagrada porodici Zlatković iz Leskovca za inovacije u vrtu Foto: Saša Džambić Foto: Privatna arhiva
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

U centru Leskovca nalazi se ušuškana bašta porodice Zlatković, na površini od 2,5 ara, koja je osvojila prvo mesto na našem konkursu za najlepšu baštu Srbije 2015. godine.

Ovaj mali zeleni raj ozbiljna je konkurencija mnogim parkovima. Njen domaćin Viktor pre desetak godina gajio je samo travnjak i tuje, a onda je poželeo da napravi nešto drugačije i neobičnije. Brižljivo je sadio, gajio, menjao, dodavao novo, dok na kraju nije postigao željenu formu i izgled bašte. U polukružnim lejama savršeno simetrično, u polukrugovima, posađen je sitnolisni bršljen, ponosan na svoju tek podšišanu "frizuru", dok mu podnožje pokriva malč.

"Ljubav prema biljakama postojala je oduvek, a za baštu sam birao uglavnom zahvalne i otporne sorte. Potrebno je mnogo rada, naročito u proleće kad treba sve podšišati, ali nije mi teško. Ukućani pomažu, ali uglavnom radim sam", ističe elektrotehničar po struci, a baštovan po hobiju.

Kao ranoranilac, Viktor prvo prione na posao u bašti, a tek kad sve bude gotovo, sedne u svom vrtu da popije kafu.

"Obično me tada komšije vide da sam seo, pa me zadirkuju kako baš znam da uživam. Međutim, ne znaju da sam ja sve poslove pozavršavao dok su oni spavali", šali se naš domaćin.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepše bašte Srbije 2015. godine: pobednički vrt u selu Trešnjevac kod Kanjiže (FOTO)

Dok nas vodi lepo uređenim stazama koje je sam osmislio, s ponosom nam pokazuje svaku biljku koju je posadio i strpljivo negovao. Svoje mesto ovde su našle i čuvarkuće, hortenzije, paprat, kao i puzavice poput  plave kiše. U senovitom delu bašte zagospodarila je mahovina i formirala mekani zeleni  tepih. Viktor godinama čita "Moju lepu baštu" i u svom vrtu primenjuje praktične savete.

"Godinama sam čekao pravi trenutak da se prijavim na kokurs za Najlepšu baštu Srbije, jer sam želeo da bašta bude što lepša", iskren je naš sagovornik.

Jedan poseban kutak u bašti zauzima "ptičje naselje". Naime, Viktor je napravio nekoliko ljupkih kućica za ptice u kojima one rado borave.

Na posebnom mestu u bašti, gde su sunčevi zraci posebno dragoceni u jesen, stoje dve velike i udobne stolice, kao stvorene za duga popodnevna uživanja u kafi, mirisu cveća i druženju.

Ovako je žiri obrazložio dodelu specijalne nagrade za inovativna rešenja: "U ovoj zelenoj oazi ušuškanoj među gradskim kućercima satkane su ljubav i predanost pasioniranog ljubitelja cveća. Bašta je veoma maštovito i do detalja uređena, svi elementi su sa smislom i stilom raspoređeni, a stepen nege i održavanja na zavidnom je nivou. Ova bašta bi mogla da stane u red profesionalno uređenih zelenih površina. Sve čestitke!"     

ZANIMLJIVE CVETNE LEJE I DRUGA INOVATIVNA REŠENJA POGLEDAJTE DETALJNIJE U FOTO-GALERIJI!

Tekst: Vanja Ostojić, Slađana Milosavljević

Izvor:  Lisa/ Moja lepa bašta
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta