Najlepše bašte Srbije 2015. godine: pobednički vrt u selu Trešnjevac kod Kanjiže (FOTO)

Velika, uredna, besprekorno oblikovana, do poslednjeg detalja osmišljena i utegnuta – takva je pobednička bašta porodice Randovics - prvo mesto na našem konkursu za 2015. godinu!

Najlepše bašte Srbije 2015. godine: pobednički vrt u selu Trešnjevac kod Kanjiže (FOTO) Foto: Saša Džambić, privatna arhiva
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Lepa, lepša, najlepša! Prošle godine svakako je to bila bašta porodice Randovics, smeštena na severu vojvođanske ravnice, u selu Trešnjevac kod Kanjiže. I njeni vlasnici, bračni par Lejla i Nađ Tibor ponosno nose pobednicku lentu.

PROČITAJTE JOŠ: Prolećna sadnja jagoda: evo kako pripremiti zemljište i poboljšati ukus jagode

Ovaj nesvakidašnji vrt površine 8 ari nastao pre četiri godine, predstavlja ispunjenje jednog sna. „Još dok sam živela kod roditelja, zavolela sam cveće. Često mi se, posmatrajući okolinu iz svog dvorišta, pogled zadržavao baš na ovoj kućici i ovom predivnom dvorištu. Sanjala sam kako ovaj posed pretvaram u raj”, ushićeno priča Lejla Randovics, vlasnica pobednice našeg konkursa „Biramo najlepšu baštu u Srbiji 2015”.

Pre sedam godina Lejlin suprug Nađ Tibor pretvorio je njen san u javu. Kuća u slepoj ulici sa okućnicom od jednog hektara čekala je svoju novu gazdaricu da je preobrazi u rajsko mesto.  Pasionirani ljubitelj cveća, veterinarski tehničar po struci, krenula je, metar po metar, da organizuje svoje lično carstvo. Ideje je pronalazila u časopisima, na vebsajtovima. Sakupljala je godinama svaki broj „Moje lepe bašte” (iako joj je maternji jezik mađarski, primat daje srpskom izdanju najvećeg evropskog časopisa o baštovanstvu). Veličanstven vrt je, doslovno rečeno, Lejlinih ruku delo. 

Osim postavljanja travnjaka i sistema za zalivanje (po nagovoru supruga da to uradi profi-firma), Lejla je sve sama posejala, zasadila, sagradila. Kreativac u duši, esteta po prirodi, svakoj biljci je dala priliku da zauzme mesto u njenom divovskom vrtu. Tu su se našle ruže, lavanda, floks, veronika, asterm, razne vrtse začinskog i aromatičnog bila, ukrasne trave, albicija, berberis, evonimus, šimšir, aronija... Ali pravi užitak su irisi na koje je mlada baštovanka posebno ponosna. Njena skromna zbirka broji oko 300 vrsta ovih lukovica, mada želi da je upotpuni sa još nekoliko desetina. Čim ugleda neku novu biljku, Lejla je kupi. 

Njeni izvori su najraznovrsniji, od lokalne pijace, domaćih rasadnika, do velikih garden centara u susednoj Mađarskoj. I sve što se može razmnožiti, ona umnoži. Kompozicije i pejzažni planovi nisu baš uvek bili uspešni. Dešavalo se da cveće posadi, pa ga odmah izvadi i ponovo zasadi. Onda je shvatila da svakoj biljci treba dati veću šansu: „Svaka biljka je lepa u jednom trenutku. Nijedna ne blista punim intenzitetom od proleća do jeseni. Zato svakoj dam šansu da se pokaže tokom jedne sezone, pa im tek onda menjam mesto”, objašnjava svoj stav gospođa Randovics. 

I nikome ne da da umeša svoje prste u njene leje, rondele, sadnice... Sigurna je da niko neće, i pored najbolje volje, uraditi to kao ona. A planova ima mnogo. Bašta se širi i nastoji da popuni ceo posed, a u planu je pravi mali arboretum. Ideja joj je da, kada zaokruži jedan planirani deo, otvori kapiju svoje bašte svim znatiželjnim prolaznicima, ljubiteljima prirode i biljaka, koji žele da vide plodove njenog rada. A do tada, uživaće sa ćerkom Ledom, suprugom Nađom Tiborom i psima Talpašom i Pamijem u svojoj pobedničkoj, najlepšoj bašti.  

Mala Leda rado provodi vreme u dvorištu, kao i njen tata Nađ Tibor, koji za sada može samo da uživa, jer mama i supruga Lejla najviše veruje sama sebi.

Žute prunike, posađene u velikom masivu, rastu uza stazu koja vodi kroz zeleni svet.

Reč stručnjaka

Bašta koja je s punim pravom ponela ovogodišnju laskavu titulu opčinjava svojom jednostavnošću, preglednošću, raskošnim biljkama, lejama, grupacijama. Svaki element je na svom mestu i negovan prema najvišim standardima. Ova bašta predstavlja odličan primer spoja kreativnosti, dobre informisanosti, vrednoće i, pre svega, dobrog ukusa.

FOTOGRAFIJE BAŠTE POGLEDAJTE U GALERIJI!

Tekst: Dragana Gojković, Slađana Milosavljević

Izvor: Lisa/ Moja lepa bašta 
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram Moja lepa bašta