Grejanje: sve što treba da znate o kaminima

Simbol prave topline i intimnog doživljaja doma je kamin, koji je pre svega odličan način grejanja ali i izvanredan centralni motiv za uređenje dnevnog boravka.

Grejanje: sve što treba da znate o kaminima Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Kamini mogu da greju ceo dom, a ne samo prostoriju u kojoj se nalaze: za ovo je neophodan poseban kotao preko kojeg će se prenositi toplota na instalirane radijatore. Savremeni kamini mogu da greju i na struju tako da za njih nije potreban dimnjak, što je naročito pogodno za vlasnike stanova gde ga tehnički nije moguće ugraditi.  

Otvoreni ili zatvoreni

Postoje dve vrste kamina: otvoreni i zatvoreni i najčešća dilema u vezi sa ovim je koji su efikasniji. Ovde je svakako preporuka za zatvorene koji imaju iskorišćenost energije veću čak za 50 odsto. Oni su i praktičniji jer staklena vratanca onemogućavaju da varnice lete po tepihu i podu, kao i da se dim ispušta u zatvoreni prostor.  

PROČITAJTE JOŠ: Cene grejanja za zimu 2015/2016: od TA peći do lož-ulja, evo koje gorivo se najviše isplati

Prema rečima Saše Radović, diplomiranog inženjera arhitekture, kamin je nastao kao posledica težnje da se vatra zauzda i ukroti u kućnim uslovima, a istovremeno i omogući bezbedno uživanje u svim njenim čarima. Naša iskonska veza sa vatrom i privrženost njenoj toplini i svetlosti čine da kamin u prostoru uvek izaziva posebnu pažnju, čak i kada se njegovo ognjište ne koristi često. Uz rustične zidane kamine odlično se uklapaju drvene stolice za ljuljanje, police za knjige od masiva kao i sofe sa visokim naslonima.

Kamini savremenog dizajna, gasni ili sa veštačkim plamenom lakše će se uklopiti u manje stambene jedinice i uz modernije garniture sa nižim naslonima. Područje oko i ispred kamina treba da bude čisto, neopterećeno i otvoreno kako bi se omogućio lakši protok energije ka korisnicima.

Kamini najbolje greju ako se kao gorivo koristi kvalitetno isušeno drvo koje je stajalo odloženo godinu dana, odnosno drvo koje u sebi nema više od 20 odsto vlage. Za male prostorije ili za one koje nemaju adekvatne uslove za ugradnju kamina na čvrsto gorivo, kamin na bioetanol lil kamin na električnu energiju, kao i odgovarajuća kaminska peć, mogu biti odlična rešenja. 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto garderobu ne smemo sušiti na radijatoru

Svaka odluka o ugradnji kamina bi trebalo da počne sa stručnom konsultacijom jer nije svaki prostor niti mesto u prostoru pogodno za ugradnju i maksimalnu funkciju ovog grejnog tela koji može da bude klasični zidani kamin, gasni, etanolski ili električni. Beo Fabrilor iz Beograda, firma koja se bavi prodajom i ugradnjim kamina, ima rešenja za svačiji džep, a preciznu cenu saznaćete nakon razgovra sa stručnjakom. Kamini sa kaminskim ložištima su veoma efektna i ekonomična grejna tela, pa danas, ne predstavljaju samo sinonim luksuza već i realne potrebe. 

Oprema za kamine nabavlja se u specijalizovanim radnjama, a najčešće su to lopatice za žar, oprema za čišćenje, zaštitna stakla, pepeljare.... 

Projektovanje i ugradnju kamina vrše firme koje se bave prodajom. Stručnjaci zaposleni u ovim kompanijama daće vam savet za ugradnju, ali i za upotrebu kamina koji se po pravilu nikada ne pokrivaju zapaljivim materijalima niti se ostavljaju upaljeni dok ste van kuće. Prilikom rukovanja s vatrom trebalo bi voditi računa o bezbednosti dece. 

Tekst: Ivana Martić

 
slike u galeriji

Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Instagram artikal za moj stan