RENOVIRANJE KUPATILA! 7 GREŠAKA KOJE TREBA IZBEĆI KAD BIRATE PLOČICE: saveti kako da izaberete pločice, kombinujete boje i uredite kupatilo

Prilikom renoviranja kupatila, veoma je važno da vodite računa o pločicama jer njihov kvalitet i dezen određuju koliko često ćete renovirati kupatilo!

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Renoviranje kupatila je veliki posao u domu, koji se radi jednom u dve decenije.

Pored ugradnje kvalitetnih cevi, pravilnog rasporeda sanitarija, ključan je i odabir pločica, jer se ne menjaju lako poput sanitarija. Naime, promena demode pločica podrazumeva skidanje ili lepljenje preko starih, što smanjuje prostor i otežava naredno renoviranje.

Kupatilo se obično uradi pre useljenja u novi prostor i ovaj posao je prilično skup, pa pažljivo treba birati sve elemente i ne praviti skupe greške.

1. PREVELIKE PLOČICE

Važno je da keramičke pločice budu kvalitetne i na njima ne treba štedeti. Česta greška koju prave mladi parovi je oblaganje i zidova podnim pločicama. Naime, velike podne pločice se postavljaju isključivo u kupatila koja su prostrana, jer se u suprotnom dobija efekat - pećine. Takođe, na podne pločice se troši neuporedivo više lepka i daleko se teže skidaju. Podne mogu da se stave na zid, ali zidne (pogotovo sjajne) nikada ne treba stavljati na pod, jer lakše popucaju, a biće i dodatno klizave.

Veličinu pločica, dakle, treba birati prema prostoru, pa za manja kupatila i toalete treba birati manje i standardne dimenzije ili kombinaciju sa mozaikom. Male pločice su jeftinije i efektnije, pa se mogu kombinovati sa jednobojnim standardnim. Male pločice i mozaik se uvek stavljaju na vidno mesto, recimo, oko lavaboa.

PROČITAJTE JOŠ: TRENDI IDEJE ZA UREĐENJE MALOG KUPATILA: saveti i trikovi uz pomoć kojih će kupatilo izgledati moderno i veće

2. TAMNI ZIDOVI

U kupatilima se najčešće kombinuju ili dve vrste ili dve boje pločica. Boje pločica se biraju prema veličini kupatila, a na zidu su uvek svetlije. U skučena kupatila moraju da se postavljaju pločice svetlijih nijansi, a izgledaće šire i ukoliko se sredinom zida poprečno postavi red pločica, koje se razlikuju od ostalih. Može se koristiti nekoliko veličina i boja, tako što će jedne biti kod ve-ce šolje ili lavaboa, druge na podu i treće na zidu. Uvek treba izbegavati tamne pločice, jer su fleke od kamenca uočljivije nego na svetlim.

3. TRENUTNO MODERNE

Velike, male, listele ili mozaik, glatke ili hrapave, sjajne ili mat, jednobojne, šarene ili u kombinaciji s bordurom - uvek treba birati model koji nije samo trenutno moderan i koji će kroz pet godina svima "govoriti" koliko je star. 

4. BELE SANITARIJE I BEŽ PLOČICE

Uvek je najsigurnije birati bele sanitarije, jer se lako kombinuju sa plavim, zelenim, žutim i pločicama ostalih boja. Međutim, sada su moderni i plavi lavaboi od stakla, zelene kade i ormarići boje drveta, pa treba voditi računa da uvek budu u kontrastu sa bojom pločica.

Ukoliko su, međutim, sanitarije bele i pločice neutralnih boja, obavezno u kupatilu treba nabaviti dekor koji će razbiti monotoniju. To mogu biti zavese za tuš kabinu, prostirke ili ogledalo, koje treba da bude centralni deo toaleta.

PROČITAJTE JOŠ: HIT KUPATILA NA INSTAGRAMU 2018: 20 ideja za najmodernije kupatilo, pločice i sanitarije (FOTO)

5. BUĐAVE FUGE

Male fuge na pločicama dobijaju se samo ako se biraju laserski sečene pločice sa ravnim ivicama. Ukoliko su pločice sa zaobljenim ivicama, fuga mora biti široka, bar dva-tri milimetra. Fuge mogu biti bele ili bež, ali sada se mogu kupiti i "olovke" u boji, kojima se stare fuge (sa kojih ne može da se skine buđ) mogu pokriti. 

6. DOSADNO KUPATILO

I kupatilo treba da ima neki detalj koji odslikava duh stanara, a pačvork je odličan način da se prođe jeftino i napravi nešto jedinstveno. Kombinovanje različitih pločica među koje će se umetati poneki unikat kupljen u inostranstvu nikada neće izaći iz mode.

7. DRVO UZ PARKET

Zanimljive su i keramičke pločice koje imitiraju parket i brodski pod, a mogu se postaviti i u drugim delovima stana. Uvek treba paziti da se takav pod ne dodiruje sa parketom, jer ne izgleda lepo.

Tekst: A. Mikata

Izvor: Novosti


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...